Порфирије: Свети Сава је велики и у много чему - највећи у српском роду

ПАТРИЈАРХ НАГЛАСИО: УВЕО ЈЕ НАШ НАРОД У ВЕРУ И СМИСАО ПОСТОЈАЊА

* У беседи после службе у Храму Светог Саве у Београду још рекао: „Свети Сава је успоставио систем вредности кроз који је српски народ градио духовно биће, своју веру и културу тако да она има лични, саборни печат

__________________________________________________

       СВЕТИ Сава је у много чему највећи у српском народу, увео га је у веру и смисао постојања, рекао је у беседи Његова светост патријарх српски Порфирије.

       - Утемељио је аутентичну веру у Бога у нашем народу. Увео је наш народ у веру и смисао постојања - рекао је патријарх Порфирије у беседи после службе у Храму Светог Саве у Београду.

       Он је нагласио да је Свети Сава успоставио систем вредности кроз који је српски народ градио духовно биће, своју веру и културу тако да она има лични, саборни печат.

       Патријарх српски је истакао да се о Светом Сави може много говорити - да је био мудар, дипломата, просветитељ, да је зидао школе, путеве и болнице, организовао економски живот свог народа.

       - Много се може говорити о томе да је био човекољубив, миротворац, да није разликовао људе, да је у сваком гледао икону Божију и једнако вредног човека пред Богом. Свети Сава је велики и највећи у много чему у нашем народу - рекао је патријарх Порфирије, преноси Радио Слово љубве.

       Патријарху су саслуживали викарни епископи - марчански Сава, топлички Јеротеј и ремезијански Стефан.

       Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача СПЦ, државе и школства. Савиндан се обележава у свим школама у Републици Српској и Србији као школска слава, а у Северној Македонији као национални празник српске заједнице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари