Порфирије: Вековима се православни епископи устоличавају на Цетињу, a неки би да забране Цркви и да дише

ПАТРИЈАРХ: „У ЗБИВАЊИМА У ЦРНОЈ ГОРИ ПРЕПОЗНАЈЕМ МЕХАНИЗАМ ЗАМЕНЕ ТЕЗА“

* „Нисам до сада ни једну реч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста сам веома тужан и препознајем савремени механизам замена теза где некога унапред прогласите црним, где га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он ходи путевима своје слободе која је истовремено и љубав”

* „Црква нема друго решење јер спроводи оно што је природно и нормално, а ипак бива дефинисана као неко ко нешто на силу намеће, неко ко не разуме ситуацију и неко ко провоцира. То је као кад би вам неко рекао - `Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама!`“

_________________________________________________

          ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је поводом предстојећег устоличења митрополита Јоаникија 5. септембра на Цетињу, да у збивањима у Црној Гори препознаје савремени механизам замене теза.

          „Нисам до сада ни једну реч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста сам веома тужан и препознајем савремени механизам замена теза где некога унапред прогласите црним, где га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он ходи путевима своје слободе која је истовремено и љубав”, рекао је патријарх Порфирије.

          Српски патријарх је указао да је за устоличење епископа, што је једна нормална и природна ствар по којој Црква функционише, неко сада рекао да то не треба тако да буде иако су се вековима православни митрополити устоличавали на Цетињу.

          Патријарх је истакао да, иако Црква нема друго рјешење јер спроводи оно што је природно и нормално, она бива дефинисана као “неко ко нешто на силу намеће”, “неко ко не разуме ситуацију” и “неко ко провоцира”.

          “То је као кад би вам неко рекао - `Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама!` А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар. Устоличење и све што Црква чини јесте увек у духу речи Христових, у духу онога што се темељи на вери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави. Црква дејствује и дела увек и искључиво из Јеванђеља. По својој природи она није ту да решава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке”, рекао је патријарх Порфирије.

          На снимку беседе у Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, објављене на његовом Инстаграм профилу, патријарх Порфирије је подсетио да Црква није ту да се бави државним питањима.

          “Црква је тело Христово, што значи заједницу свих оних који су крштени у име Оца, Сина и Светога Духа, тело Христово где по речима апостола Павла `нема Грка и Јеврејина`. Нека свако буде оно што по својој савести хоће, нека припада ком хоће народу и нека устројава свој живот на најбољи могући начин, али ако је Христов и ако слуша реч Христову, онда ће увек бити сведок мира”, рекао је патријарх Порфирије.

          Он је истакао да устоличење митрополита Јоаникија треба да буде утемељено на вери, молитви, љубави и на непрестаном подсећању себе да нам реч Христова мора бити меродавна.

          “Ако јесте, имаћемо мир у души, а ако није бићемо у најмању руку узнемирени”, рекао је патријарх Порфирије.

          Председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да је предстојећем устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија дат “непримјерено велики значај” и истиче да би било “паметно тај догађај обавити ван Цетиња”.

          “Надам се да нећу бити у ситуацији, а мораћу ако се овај апел не уважи, да 5. септембра на Цетињу и сам будем присутан, тамо гдје је цијело Цетиње, већинска Црна Гора и гдје се брани част и достојанство наше државе”, изјавио је Ђукановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари