Посланство Цариградске патријаршије на челу са митрополитом Јованом Зизјуласом у Синоду СПЦ

ПРИМИЛИ ГА ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ, МИТРОПОЛИТИ АМФИЛОХИЈЕ, ХРИЗОСТОМ И ПОРФИРИЈЕ И ТРИ ЕПИСКОПА

Митрополит Пергамски Јован (Зизјулас)

        ЊЕГОВА Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 25. октобра 2019. године у Патријаршијској резиденцији у Београду посланство Константинопољске Патријаршије које је предводио Високопреосвећени Митрополит пергамски г. Јован.

        Посланство Константинопољске Патријаршије чинили су и Митрополити галски г. Емануил, адријанопољски г. Амфилохије и силивријски г. Максим, као и јерођакон Григорије, секретар Цариградске Патријаршије.

        У разговору су учествовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: Митрополит дабробосански г. Хризостом, Епископи бачки г. Иринеј, шумадијски г. Јован и крушевачки г. Давид; као и Митрополити - црногорско-приморски г. Амфилохије и загребачко-љубљански г. Порфирије.

        Званични сајт Српске православне цркве објавио је ово кратко саопштење под насловом „Посланство Константинопољске Патријаршије у Београду“.

        Без икакве пратеће фотографије са разговора.

        Није назначено ни о чему се разговарало, али није тешко претпоставити да су у фокусу била размимоилажења између Цариградске патријаршије и врха СПЦ поводом признавања украјинских расколника за посебну цркву и потреса које је то изазвало у светском православљу.

        Митрополит Пергамски је Јован Зизјулас.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари