Поводом 15 година цркве Свете Тројице на Румији – Ђукановићев режим поново ударио на СПЦ

У БАРСКИ ЦБ ПОЗВАН НА „ИНФОРМАТИВНИ РАЗГОВОР“ ПОЗВАН БАРСКИ ПАРОХ ЈОВАН ПЛАМЕНАЦ

* Сабранима на врху Румије ПЛАМЕНАЦ рекао: „И поред свих притисака и невоља које спопадају, ова црква и даље тврдо, чврсто, јако стоји. Ми је бранимо својим доласком овдје, бранимо је прије свега Светим литургијама када овдје заједно са нама обитавају и ангелске силе и сам Господ Христос

* На „информативном разговору“ указао: „Мјере црногорске полиције су селективне и усмјерене према православном народу Црне Горе, а нису не само према римокатолицима и муслиманима него ни према онима којих су свакодневно пуни маркети, који су на плажама, на разним журкама, испред банака и државних служби, који славе државне празнике и учествују на манифестацијама владајуће коалиције

________________________________________________________________________

       ПОВОДОМ 15 година од обнове и освећења Цркве Свете Тројице на Румији, данас је на празник Светог мученика Емилијана, 31. јула 2020. године, служена Света литургија којом је началствовао јереј Јован Пламенац, барски парох.

       Он је сабраним верницима рекао да је 2005. године румијска светиња преузела мученички барјак од ловћенске Цркве Светог Петра Цетињскога те да су ових 15 година - године њеног мучеништва.

       „Црква је ту на ово култно уистину свето мјесто, које је слично мјесту Хорив гдје се Бог Мојсију јавио, искапала сузама и знојем наших предака, исцијеђена из њихових срца молитвама и вјером”, казао је.

       Отац се осврнуо и на злонамјерне неистине које се тенденциозно пласирају, а које су почеле у Скупштини Црне Горе, да је румијска црква пореметила барски међувјерски склад, истичући да та тврдња не почива ни на каквом доказу.

       Барски парох је нагласио да је на истом месту некада била црква и да је то сећање било живо све ове векове у народу овог краја:

       “И зато су они са силном надом овде сваке године у румијској литији са крстом Светог Јована Владимира, излазили и доносили по један камен, да би се, када буде довољно камења, црква обновила. И сабрало се, слава Богу, довољно камења и ми смо цркву обновили. И слава Богу, поред свих притисака и невоља које спопадају цркву на Румији, она и даље тврдо, чврсто, јако стоји. Ми је бранимо својим доласком овдје, бранимо је прије свега Светим литургијама када овдје заједно са нама обитавају и ангелске силе и сам Господ Христос, коме нека је слава и хвала у вјекове вјекова, амин”, казао је на крају свог обраћања јереј Јован Пламенац.

       Претходна црква је порушена од Османлија, приликом турске окупације Бара 1571. године.

       Садашња је 4 метра висока, 3 метра дугачка и 2 метра широка, а тешка 3 тоне.

       На врх Румије постављана је хеликоптерима Војске Србије и Црне Горе.

       Крајем 2018. године, црквица је обложена камењем које је народ вековима доносио.

У изјави у ЦБ Бар: И овај „информативни разговор

дубоко вријеђа моје достојанство“

       ПРОТОЈЕРЕЈ Јован Пламенац, парох барски, који је због данашњег богослужења на Румији, уприличеног на 15. годишњицу обнове и освећења цркве Свете Тројице од стране полиције позван на информативни разговор у Центру безбедности Бар.

       Дао је изјаву, чији пуни текст следи: 

       „Запослен сам као свештено лице у Митрополији црногорско-приморској, у Црквеној општини Бар.

       Дана 31.07.2020. године, на 15-годишњицу освештавања Румијске цркве, посвећене Светој Тројици, у овој цркви одслужио сам Литургију на коју су дошли вјерници.

Јован Пламенац

       Нећу да се бавим тиме колико је било присутних вјерника и другим детаљима које су снимили полицијски службеници ЦБ Бар, и који су објављени на интернету.

       Прије поласка на Румију, испред храма Светог Јована Владимира саопштио сам вјерницима да је потребно да поштују мјере из Наредбе Министарства здравља Црне Горе. То сам исто написао и на плакату који је излијепљен по Бару и објављен на друштвеним мрежама.

       Све преко тога, па и овај позив да дам изјаву у својству грађанина, поводом служења Литургије на Румији, дубоко вријеђа моје људско достојанство, тим прије што је то не само селективна мјера црногорске полиције која је усмјерена према православном народу Црне Горе, а није не само према римокатолицима и муслиманима него ни према онима којих су свакодневно пуни маркети, који су на плажама, на разним журкама, испред банака и државних служби, који славе државне празнике и учествују на манифестацијама владајуће коалиције.

                                                                                                                                                                                        Грађанин:

                                                                                                                                                                                      Јован Пламенац

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари