Прва литургија у обновљеном манастиру Милошевац – богослужили Патријарх и владика Јефрем

ИЗ ПИСМА ДОБРОДОШЛИЦЕ: НЕКА ОВО БУДЕ БЛАГОСЛОВЕНИ НОВИ ПОЧЕТАК СВЕТИЊЕ

* Патријарх Порфирије у беседи након богослужења подсетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој пре 300 година порушиле османлије и да је дошло време да се обнове и буду истински духовни украс читавог православног света, па и шире од православља: “Оне нама треба да буду чврст темељ и извор снаге и место окупљања и свог унутрашњег обнављања”

* “За сваку врсту идентитета основни, фундаментални је духовни идентитет. Учите – позвао је патријарх - своју децу православној вери, јер кад их научите, све остало ће засигурно знати. Знаће ко су и шта су, знаће да поштују и цене и развијају своје, знаће да поштују и прихватају друго, знаће да граде јединство са свима, а и знаће ко су и шта су и неће дозволити да то што је њихово било ко на било који начин одузме

* Милошевац је страдао током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Прво сачувано помињање о њему је у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, где је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље

___________________________________________________

       У МАНАСТИРУ Милошевац код Приједора одржанана је Света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом.

       Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни верници, који су дошли упркос лошем времену.

       Патријарх Порфирије поручио је да Манастир Милошевац треба да буде место свеукупног црквеног, верског и народног обнављања.

       Патријарх Порфирије је указао да Срби као народ итекако имају разлога да превазилазе своје парцијалне интересе и изграђују јединство у свему ономе што је неопходно за све.

       “Други ће нас гледати и поштовати у мери у којој ми себе поштујемо”, истакао је патријарх Порфирије у беседи након литургије.

       Он је додао да је потпуно сигуран да ће ово место бити место сабирања и преиспитивања себе и као појединаца и као заједнице, а онда место молитве, јер “без вере православне и молитве нисмо оно што треба да будемо”.

       “За сваку врсту идентитета основни, фундаментални је духовни идентитет. Учите своју децу православној вери, јер кад их научите, све остало ће засигурно знати. Знаће ко су и шта су, знаће да поштују и цене и развијају своје, знаће да поштују и прихватају друго, знаће да граде јединство са свима, а и знаће ко су и шта су и неће дозволити да то што је њихово било ко на било који начин одузме”, рекао је патријарх Профирије.

       Он је истакао да је свима који долазе у Републику Српску велики благослов, утеха и снага када се сусретну са живом, чистом и једноставном апостолском вером.

       “Ваша вера је таква да све нас чини да се осећамо да можемо урадити не својим моћима, него баш том чистом вером и љубављу вашом много више него што бисмо могли као обични људи, па чак и онда када употребимо све силе овога света”, рекао је патријарх Порфирије.

       Он је додао да је потврда, сведок и сведочанство да је то тачно и манастир Милошевац који се диже.

       Патријарх Порфирије је подсетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој пре 300 година порушиле османлије и да је требало да дође време да се те светиње обнове и буду истински духовни украс читавог православног света, па и шире од православља.

       “Оне нама треба да буду чврст темељ и извор снаге и место окупљања и свог унутрашњег обнављања”, поручио је патријарх Порфирије.

       Он истакао да ће нас ове светиње обнављати да будемо истински снажни и јаки, сведочећи истинске вриједности јеванђељске које неће овај свет.

       “Неће овај свет ред Господњи - љуби ближњега свог као самог себе, а то значи све људе, него хоће правило које гласи - циљ оправдава средства”, рекао је патријарх српски Порфирије.

       Он је додао да се радује што је данас овде у овој светињи за коју је сигуран да “неће бити само зидови којима се поносимо и у које долазимо туристички да бисмо правили фотографије”.

       “То ће бити место у које ћемо скромно и скрушено од данас долазити да би се на коленима молили Господу да нам благодаћу својом укаже ко смо, на тамну страну нашег бића да бисмо је се ослобађали и одагнавали од себе и да бисмо се као појединци обнављали”, рекао је патријарх Порфирије.

       Литургију је саслуживало више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

       На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи да је посебан благослов да српски патријарх у манастиру Милошевац служи прву Свету архијерејску лигургију, уз жељу да се што пре овде прислужи кандило монашког молитвеног живота.

       “Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње”, наведено је у писму добродошлице.

       Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице .

       Његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

       Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, где је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

       Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Додик: Ово је веома важан догађај за читаву

регију и Српску павославну цркву

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашња прва литургија у Манастиру Милошевац код Приједора, коју је служио Његова светост патријарх Порфирије, веома важан догађај за читаву регију, Српску павославну цркву (СПЦ) и православље у целости.

       “Манастир је место сталног живота и то је осетио и сам патријарх Порфирије који није оклево да дође овде и да се одржи прва молитва која је окупила много људи, показала саборност и повезала идендитет, пре свега Цркве, а онда и овог народа који је очигледно вапио за оваквим садржајем”, рекао је Додик новинарима након литургије у манастиру Милошевац од Приједора.

       Додик је подсетио да је овде пре 300 година срушен манастир, али да то земљиште које се звало Црквина на сву срећу нико није узурпирао за неке друге потребе.

       “Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем је прије неколико година одлучио да овде изгради манастир”, рекао је Додик и додао да је пружена помоћ у изградњи овог храма.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари