СПЦ: Недопустиво је истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом

УПОЗОРИЛА: ОГРОМНА ВЕЋИНА ПРЕДЛОЖЕНИХ ОДРЕДАБА У СУПРОТНОСТИ ЈЕ СА ЈЕВАНЂЕЉЕМ

* Свети синод сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство

___________________________________________________________

       СРПСКА православна црква (СПЦ) сматра неприхватљивим Предлог закона о истополним заједницама, али је сагласна да постоји потреба за остварењем одређених права оних које овај акт третира, без задирања у брачно и породично законодавство, саопштено је из Светог архијерејског синода СПЦ.

       Уз напомену да је Синод благовремено и у законом предвиђеном року Влади Србије поднио примједбе и мишљење о овом закону, у саопштењу је наведено да је огромна већина предложених одредаба у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством.

       У саопштењу Синода је наведено да је то у супротности и са праксом Цркве на којoj је духовно и морално утемељен српски народ, као и целокупна европска цивилизација.

       "Недопустиво је истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се тако дискриминише брачна заједница, као хришћанска и законом заштићена вредност", истакнуто је у саопштењу.

       Црква наводи да поштује слободу коју је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине.

       Свети синод наводи да је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство.

       Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажење решења у вези са свим питањима од општег друштвеног значаја, као и по овом питању, које је изазвало велику забринутост.

       У саопштењу је изражено очекивање Синода да ће по овом питању бити уважени аргументи СПЦ.

       Предлог закона о истополним заједницама, како је најављено, требало би да буде у Скупштини Србије до краја прољећног заседања.

       Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије Гордана Чомић је раније рекла да овај закон представља поштовање људских права и Устава Србије, те да "људи у истополној заједници треба да имају права да регулишу како ће наслеђивати једна другу и статус деце из претходних веза".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари