СПЦ за пола године остала и без трећег стуба – владике Атанасија Јевтића који је био више од владике

У ТРЕБИЊСКОЈ БОЛНИЦИ УМРО ОД „ПОСЛЕДИЦА ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНАВИРУСОМ“

* Звона са требињског Саборног храма обавестила грађане да је владика уснуо у Господу нешто пре 19 часова

* Завршио је богословију у Београду 1958. године, у генерацији са митрополитом Амфилохијем и епископом Лаврентијем.      По повратку из војске, замонашио се у манастиру Пустињи код Ваљева 3. децембра 1960. Затим је, као сабрат манастира Троноше код Лознице, наставио и завршио студије на Богословском факултету у Београду у јуну 1963. године

* Од 1991. био је епископ банатски, а већ следеће године је изабран за епископа захумско-херцеговачког. Усљед тешке повреде вратних пршљенова 1998. године, замолио је Сабор епископа за разрешење од архипастирских дужности

* Током 2001-2002. године провео је осам месеци у Јерусалиму изучавајући јеврејски језик ради превода Светог писма Старог завјета на српски и упознавајући боље Свету земљу, као и служећи у Јерусалимској патријаршији.

* За време погрома Срба на Космету 2004. године био је свих тих дана присутан са страдалним народом, свештенством и монаштвом...

* Литерарни теолошко-филозофски радови и иступања епископа Атанасија добили су и званичну потврду избором у Удружење књижевника Србије. Објавио је више десетина књига, међу којима је и „Патрологија“

* ФАКТИ: Владика Атанасије био је признати богослов у целом Православљу. Његов одлазак је ненадокнадив губитак за СПЦ. Он је деценијама будио и веру и „косовску свест“ – и у Цркви и у народу. Са смрћу патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и његовом – СПЦ је изгубила своја три најпостојанија косовска стуба. Да ли је случајно што је корона-снајпериста `нанишанио` баш њих тројицу?

______________________________________________

       ОД посљедица вируса корона вечерас се у требињској болници упокојио умировљени епископ захумско херцеговачки и приморски Атанасије Јевтић

       У тој болници се лечио од 17. фебруара. Здравствено стање владике погоршало се пре неколико дана од када је био у тешком општем здравственом стању са упалом оба плућна крила, уз неинвазивну респираторну подршку.

       Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске, Јоаникије, и Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије заједно су посјетили оболелог умировљеног Епископа Атанасија.

       Биће сахрањен у манастиру Тврдош.

       Време сахране још није прецизирано.

Са Авом Јустином Поповићем

       Епископ Атанасије Јевтић рођен је у селу Брдарици, у шабачко-ваљевском крају, 8. јануара 1938. године.

       Завршио је богословију у Београду 1958. године, у генерацији са митрополитом Амфилохијем и епископом Лаврентијем.

       По завршетку богословије уписао је Богословски факултет у Београду, али је позван на одслужење двогодишњег војног рока у Подгорици и на Космету.

       По повратку из војске, замонашио се у манастиру Пустињи код Ваљева 3. децембра 1960. године. Затим је, као сабрат манастира Троноше код Лознице, наставио и завршио студије на Богословском факултету у Београду у јуну 1963. године, наведено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

       За време студија рукоположен је у чин јерођакона на Богојављење 1961. године, а на Успење Пресвете Богородице у свештенички чин.

       У фебруару 1964. године одлази на Теолошку академију на Халку (Турска), где је остао до јуна исте године. Због тамошњих тешких политичких прилика прешао је у лето исте године на Теолошки факултет у Атини. Ту је одбранио докторску тезу из догматике на тему "Еклсиологија апостола Павла по Светом Јовану Златоустом".

       После тога остао је у Атини још годину дана, настављајући богословски рад углавном на изучавању Светих Отаца Цркве.

       За вријеме четворогодишњег боравка у Атини, служио је као парохијски свештеник у атинској Руској цркви.

       У јесен 1968. прешао је у Париз на Богословски институт Светог Сергија, ради продужетка даљих богословских студија и изучавања француског језика. После проведене једне године изабран је за професора на Институту.

       За четири године боравка у Француској опслуживао је, према потребама, православне парохије руске, српске, грчке и француске, а живео је у дому студената Института Светог Сергија.

       Током љета посећивао је Свету земљу, Србију и Грчку.

       Вратио се из Париза 1972. године и од тада је на Богословском факултету СПЦ у Београду низ година предавао Историју хришћанске цркве, неко време Историју српске цркве, а 1987. изабран је за редовног професора Патрологије.

       Биран је за декана Богословског факултета у периоду 1980-1981. и 1990-1991. године.

       У том периоду рада на Факултету, објавио је око две стотине научних радова. Тада почиње да излази његово дело "Патрологија".

       Доласком у Београд, брзо се укључио у културна кретања престонице, активним учешћем на бројним трибинама, где је својим отвореним иступањима, одличним познавањем теолошке и филозофске мисли, те својственом му ерудицијом и свестраношћу, задобио велике симпатије и подршку, нарочито омладине, у бројним дијалозима са апологетима марксизма и материјализма.

       Позната су и његова реаговања у штампи (посебно у листу Православље, где је сматран за једно од првих пера), наводи се на сајту Епархије.

       Истовремено, са професорским дужностима учествовао је и у буђењу успаване светосавске и косовске свести, подсјећајући на озбиљност ситуације на Косову и Метохији, али и у другим српским земљама.

       Учествујући својим прилозима у прикупљању докумената и сведочанстава о новомучеништву, заветовао их је будућим и садашњим генерацијама као документ времена и на тај начин враћао дуг пострадалим Србима и својој Цркви.

       Такође, многобројне младе људе је својим примером надахнуо и упутио на изучавање богословља и подстакао на ступање у свештенички и монашки чин...

       Својим пастирско-еклисијалним дјеловањем допринео је измирењу и превазилажењу раскола, а нарочито тзв. Америчког раскола, наводи се на сајту Епархије.

Четврта књига "Патрологије"

       Од 1991. био је епископ банатски, а већ следеће године је изабран за епископа захумско-херцеговачког.

       Током рата, помагао је народ, војску, сирочад, избеглице, рањенике... обнављајући православну веру у Херцеговини - крштавајући, причешћујући и просвећујући народ. Покренуо је и епархијски часопис "Видослов".

       За првог ректора новоотворене Духовне академије Светог Василија Острошког у Фочи изабран је 1994. године.

       Услед тешке повреде вратних пршљенова 1998. године, замолио је Сабор епископа за разрешење од архипастирских дужности. На септембарском заседању 1999. усвојена је оставка и на његово место изабран је епископ Григорије.

       Владика Атанасије остао је у манастиру Тврдош крај Требиња. После тога, доста времена проводи на Косову и Метохији, нарочито од доласка НАТО трупа 1999. године, помажући тамошњем епископу и страдалном народу.

Славно време борбе против Ђукановићеве антисрпске

и антиправославне брозоморе

       Током 2001-2002. године провео је осам месеци у Јерусалиму изучавајући јеврејски језик ради превода Светог писма Старог завета на српски и упознавајући боље Свету земљу, као и служећи у Јерусалимској патријаршији.

       По повратку из Јерусалима, Сабор га је послао као испомоћ оболелом епископу Жичком Стефану од јуна 2002. до маја 2003. године.

       По повратку из Жиче, радио је у Манастиру Тврдош превод Светог Писма са јеврејског и грчког, повремено писао текстове или држао предавања.

       За време погрома Срба на Космету 2004. године био је свих тих дана присутан са страдалним народом, свештенством и монаштвом...

       Епископ Атанасије је посебно као јеромонах био учесник многих домаћих и међународних научних скупова из области црквене историје, теологије, филозофије и хришћанске културе. Истовремено је сарађивао у многим црквеним и световним публикацијама код нас и у иностранству.

       Аутор је бројних књига, студија, чланака, огледа и беседа на више светских језика. Преводио је са старогрчког, старословенског и других језика.

Владика Јоаникије у Требињској болници

       Његови богословски, антрополошки, патролошки, црквено-историјски радови залазе у све периоде историје Цркве и обухватају скоро сва важнија питања православног библијско-светоотачког богословља.

       Литерарни теолошко-филозофски радови и иступања епископа Атанасија добили су и званичну потврду избором у Удружење књижевника Србије. Објавио је више десетина књига.

       Звона са требињског Саборног храма обавестила су грађане да је владика уснуо у Господу нешто пре 19 часова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари