Српска православна црква гради манастрир Милошевац код Приједора

ДОДИК: ИЗГЛЕДА ФЕНОМЕНАЛНО – ДРЖАВА ЋЕ ПОМОЋИ ДА БУДЕ ЗАВРШЕН

* Милорад ДОДИК: „За наш народ, а поготово за нашу Цркву и верујући народ, веома је значајно да се посветимо изградњи оваквих објеката, манастира, цркава. Његово преосвештенство, владика Јефрем, познати је неимар који је иза себе оставио значајан број цркава које су изграђене, манастира и сигурно то није крај. Радићемо још на томе!“

* Владика ЈЕФРЕМ: На овом локалитету је постојао средњевековном манастир који је порушен у првој половини 16. века. То је време после пада Јањачке бановине када су и ови простори пали под турску власт. Манастир је порушен и остао је само локалитет, топоним који се зове Црквена

_______________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом посетио данас манастир Милошевац у Чиркин Пољу код Приједора, најавио је помоћ за његов завршетак.

       "Манастир изгледа феноменално, грађевински је веома захтевно урађен. То је оно што краси овде све наше црквене објекте, да се граде по најбољим стандардима и најбољим техникама. Овде сам дошао да се упознам са достигнутим нивоом радова и да видимо шта је неопходно помоћи да то буде завршено у неком року који се овдје очекује", рекао је Додик новинарима током посјете.

       Он је истакао да ће са новом градском влашћу у Приједору бити изграђен пут, а помоћи ће и у завршетку изградње конака и осликавању овог манастира у изградњи.

       "За наш народ, а поготово за нашу Цркву и верујући народ, веома је значајно да се посветимо изградњи оваквих објеката, манастира, цркава. Његово преосвештенство, владика Јефрем, познати је неимар који је иза себе оставио значајан број цркава које су изграђене, манастира и сигурно то није крај. Радићемо још на томе!", поручио је Додик.

       Он је додао да је Републици Српској веома значајно да се обнављају порушени манастири и цркве.

       "То подржава наш народ, који високо верује у Српску православну цркву. То је веома значајно како бисмо могли имати подстрек да овакве објекте завршавамо онако како је предвиђено", рекао је Додик.

       Владика бањалучки Јефрем је рекао да је реч о средњевековном манастиру који је постојао на овом локалитету и који је порушен у првој половини 16. века.

       "То је време после пада Јањачке бановине када су и ови простори пали под турску власт. Манастир је порушен и остао је само локалитет, топоним који се зове Црквена. Тако се зове гробље, а то значи да је то била црква односно манастир. Дошло је време да смо решили да обновимо манастир , благодарећи чињеници да је овај простор очуван и да није изграђен", рекао је владика Јефрем.

       Владика је додао да обнова не иде лако, али иде добро, да се сада изводе груби грађевински радови, те изразио наду да би се у наредне три до четири године много посла могло привести крају.

       "Данас смо имали прилику да дочекамо господина Додика и новог градоначелника Приједора Далибора Павловића и њихова посета неће остати незапажена и код наших верника и осталих грађана", рекао је владика Јефрем.

       Посети је присуствовала је и министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

       Манастир је посвећен Покрову Пресвете Богородице и његова обнова и изградња почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље манастира.

       Манастир Милошевац, налази се у насељу Чиркин Поље, поред речице Милошевице, на локалитету Црквине.

       Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије Дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, где је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

       Манастир Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

       Године 2019. манастир је посетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари