Световасилијевски сабор у Никшићу: Народ и Светитељ бране своју Цркву и светиње

АНТИСРПСКИ ЂУКАНОВИЋЕВ РЕЖИМ ПОСЛАО ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ, БЛОКИРАО ПРИЛАЗЕ ГРАДУ

* Режим забранио улазак у Црну Гору свештентву Епархије Милешевске, послао на Сабор полицију уи цивилу, а специјалне снаге распоредио око Никшића

* Литургију у никшићком саборном храму Светог Василија Острошког, служили су митрополит Амфилохије и епископи: рашко-призренски Теодосије, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије

* Владика ЈОАНИКИЈЕ: Даће Бог да и ова искушења, овако обједињени и сједињени око ћивота Светога Василија, пребродимо. И молимо се Господу да уразуми све оне који су у срце своје ставили злу намјеру да отимају оно што је Божје, што је црквено.  Упозоравамо их да то зло не чине, да не навлаче проклетство на своје домове, и на своје породице и на своје потомство – не дао Бог!

____________________________________________________________________________

        СРПСКА и православна Црна Гора дошла је у Никшић: на Црквено-народни Световасилијевски сабор.

        Окупила се око моштију Светог Василија Остршког. У цркви која носи светитељево име и око ње.

        Упркос томе што је режима Мила Ђукановића донео одлуку да и војску постави на граници са Србијом и БиХ. Под изговором да је то потребно за борбу против нелегалних миграната.

        Упркос томе што је долазак на Сабор – блокадом граничних прелаза - забранио свештенству Епархије милешевске.

        Упркос томе што је улазе у Никшић блокирао као да се окупљају криминалци и терористи, па верници до цркве морају да пређу 800 метара пешице.      

        Подгоричке "Вијести" објавиле су да Сабор држи под присмотром око 150 полицајаца у цивилу, док је комплетан сектор специјалних јединица у оперативној резерви стациониран око Никшића.

        Директор црногорске Управе полиције, Веселин Вељовић, признао је да је режим ангажовао све расположиве полицијске снаге.   

        Литургију у никшићком саборном храму, покрај светитељевих моштију, служили су Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и господа Епископи: рашко-призренски Теодосије, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко славонски Јован,бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством и свештеномонаштвом.     

  

Беседа владике Јоаникија: Ако неко

удара на храм, ударио је - на све

        У ИМЕ Оца и Сина и Светога Духа, Сабрали смо се, свете Владике, часни оци свештеници, монаси, монахиње, браћо и сестре и драга дјецо, око имена Божјега и око моштију Светога Василија Острошкога.

        Ево, ово Јеванђеље које смо управо чули је темељ овога сабора. Господ је сабрао своје апостоле и дао им силу и власт, и благодат да исцјељују људске немоћи, да ослобађају од демонских напасти, да просвећују силом Божје истине и правде све народе. 

        Обукао их је у силу са висине да се не боје у овоме свијету него да воде брод Цркве своје кроз сва времена сигурним царским путем.

        Ми се такође сабирамо у овој години поводом осамсто година од оснивања Жичке архиепископије аутокефалне Српске православне цркве, Пећке патријаршије. И прослављамо Бога за све оне милости које је изливао на наш народ и дао му силу и благодат да никада не посустане.

        Благодаримо Богу који нам је дао Божје угоднике и светитеље, чудотворце, мученике, исповједнике свете вјере православне.

        Осам стотина година живота и дјелања наше свете Цркве видимо као осам вјекова стварања, напредовања и уздизања, јер је наша света Црква родила велике личности и обдарила цио наш народ духовношћу, честитошћу, добротама Божанским и људским.

        А ево, имамо изузетну прилику данас овдје, обиљежавајући јубилеј велики да дочекамо небеског заштитника и покровитеља овога града и цијеле Старе Херцеговине и Црне Горе, и свих српских земаља - Светога оца нашега Василија, Митрополита херцеговачкога, епископа града Никшића, острошког испосника и чудотворца, исцјелитеља и утјешитеља.

        Његов сабор око његових светих моштију укључује се у овај велики сабор светих апостола око Христа и у тај велики сабор светосавски, који ево траје непрекидно осам вјекова. А око моштију Светога Василија наш род и многи други који припадају његовим светим моштима из других народа траје преко 350 година. И зато смо радосни и зато славимо и дочекујемо са радошћу Светога Василија Острошкога и овај ћемо дан убудуће прослављати као посјету Светога Василија граду Никшићу и пренос његови светих моштију.

        Да благослови и овај храм и овај град, као што је благословио и оне године када смо с његовим моштима прошли кроз град Никшић. И он је својим входом свштенијем кроз град Никшић утврдио ову Литију коју имамо на празник Светог Василија Острошкога у нашем граду.

        Ми смо се сабрали да се објединимо, да се духовно оснажимо, духовно укријепимо уочи Рођења Христовога, да се исто овако саберемо око Богомладенца Христа на Божић и да се наситимо Божије љубави и милости и међусобне љубави и разумијевања, доброте и радости.

        Радосни смо и када имамо невоља и тешкоћа. А имамо их и данас, јер трпимио неправду. Али се тјешимо Светим Василијем Острошким, који је све неправде, и тешкоће и муке, које су лично њему наношене и његовоме народу, носио смирено и кротко, али и храбро, носећи и бреме свога народа. Али зато му је Бог дао силу и благодат те је обједињавао свој народ и заштитио брод Цркве од разарања и утврдио свој народ у вјери, и ојачао.

        Даће Бог да и ми ојачамо кроз ова искушења, која данас трпимо због неправде, због удара на православље, на нашу свету вјеру, на храмове и на гробове, и на огњишта и на домове, и на част и на образ…

        Ако неко удара на храм, ударио је онда на све.

        Даће Бог да ова искушења ми, овако обједињени и сједињени око ћивота Светога Василија пребродимо. И молимо се Господу да уразуми све оне који су у срце своје ставили злу намјеру да отимају оно што је Божје, што је црквено.

        Упозоравамо их да то зло не чине, да не навлаче проклетство на своје домове, и на своје породице и на своје потомство – не дао Бог! Али, ако неко срља на проклетство, ми смо дужни да га упозоримо да то не чини.

        Нека Бог молитвама Светога оца нашега Василија све нас руководи правим истинским путем. И нема чега да се бојимо: Црква Божја је онај брод сигурни, који плови морском пучином, а крманош тога брода је Господ Исус Христос, распети и васкрсли. А Он је рекао: Ево, Ја сам са вама у све дане до скончанија свијета и вијека. И још је рекао да ни врата ада Цркви Божјој неће одољети. А то „врата ада“ заправо је збир све злобе, и демонске и људске.

        Наравно, ми увијек гледамо на људе, без обзира какви су, као на нашу браћу. Иако гријеше, опет, руководећи се Јеванђељем које каже: Љубите и неприојатеље своје. Ми смо дужни да се и за њих Богу молимо. И да Бог истине, правде, љубави и човјекољубља све уразуми и спаси.

        Нека буде срећан и благословен овај сабор око имена Божјег и око моштију Светога Василија. Ја само да вас поздравим и да вам зажелим да посредством Светога Василија његовим молитвама на вас сиђе Божја милост и Божја благодат, Божја истина и правда и да понесете благослов својим домовима, да се наситите Божје љубави кроз свете тајне.

        Бог вас благословио и свако вам добро даровао!“

И добротвор СПЦ Миодраг Давидовић на Сабору

        ДОБРОТВОР Српске Православне цркве, Миодраг Дака Давидовић, јуче је стигао на подгорички аеродром а данас је у Никшићу, на великом црквено-народном сабору, где се поклонио моштима св. Василија Острошког.

        Пре десетак дана извршен је снајперски напад на Даку Давидовића док се налазио у друштву владике Јоаникија. Убрзо после напада пронађено је оружје у запаљеном аутомобилу на Новом Београду. 

        Починиоци још нису откривени.

Порука Хиландара Сабору: Срамота

главара Немањине дедовине

        „До горе атонске, некада је долазила слава и похвала Немањине дедовине, а данас стиже глас срамоте њених главара.

        Њихов наум и претње упућене, без савести и срама, Православној Цркви у Црној Гори, опомињу нас да се подиже велико духовно зло – да се на место Православне Цркве устоличити идолопоклонички олтар. Ради тога се данас спрема разбојничка пљачка заветних храмова Божијих, а сутра, ако се допусти да се то зло размахне, оно може да насрне и на сам живот. У природи је зла да увек иде све даље у безакоњу и греху и да не може имати мира док све не принесе пропасти.

        Са Свете Горе се јасно види да на Православној Цркви у Црној Гори нема никакве кривице, осим ако јој се замера што је мајка православног народа, верна своме Предању и што не може да пристане да се по страстима земаљским кроје Свети догмати, уређују канони и брише двехиљаде година православне цивилизације. Да није трагично и опасно, било би за подсмех.       

        Благослов Пресветог и Чудотворног образа Пресвете Богородице Тројеручице над свима вама и над дедовином преподобног Симеона Немање, мир вама и свима људима Црне Горе и приморја.

Нека би све нас Свети Сава, анђео небески и заштитник мајке која нас је из недара духовно породила, и његов духовни следбеник, први међу прослављеним синовима његовог наследства, Свети Василије, острошки и херцеговачки чудотворац, заступали пред престолом Цара Славе, Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

        (игуман Светог манастира Хиландара

архимандрит Методије са својим у Христу братством)

 

     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари