У храму Светог Саве завршено 15.000 квадратних метара мозаика – бољег и од венецијанског

ХРАМ ПОСВЕЋЕН ОСНИВАЧУ СРПСКЕ ЦРКВЕ И САДА ЈЕ НАЈПОСЕЋЕНИЈИ ОБЈЕКАТ У БЕОГРАДУ

* Старешина храма Светог Саве владика ремезијански СТЕФАН: Потпуна лепота мозаика моћи ће се сагледати тек када буде готова расвета, која се тренутно уређује

* Узавршној фази су и три иконостаса, олтар у којем се тренутно ради под, а у којем је икона Исуса Христа са распоном руку већим од 17 метара, што такође Храм чини посебним

_________________________________________________________________

         MОЗАИК у Храму Светог Саве на Врачару, у Београду, који се простире на 15.000 метара квадратних, завршен је, а у току су и завршни радови око Храма.

         Старешина храма Светог Саве владика ремезијански Стефан рекао је да је мозаик рађен у техници која се примењује у Русији последњих 15 година, а сматра се да је та техника боља од најпознатијег венецијанског мозаика.

         "За ту технику Руси тврде, сматрам са правом, да је боља зато што се прави од природних боја и стакла и печењем тог стакла на високој температури добија се идеална одређена боја која је потребна за мозаик и будућу икону", изјавио је владика Стефан за Танјуг.

         Према његовим речима, потпуна лепота мозаика моћи ће се сагледати тек када буде готова расвета, која се тренутно уређује.

         Владика Стефан је указао да су у завршној фази и три иконостаса, олтар у којем се тренутно ради под, а у којем је икона Исуса Христа са распоном руку већим од 17 метара, што такође Храм чини посебним.

         "Храм није наше хваљење и подизање, већ је Бог тако дао, а Свети Сава заслужио да имамо такав Храм посвећен њему", истакао је владика Стефан.

         Он је поручио да није важно само показати и приказати његову лепоту, већ да је и важније показати смисао и значај онога коме је Храм посвећен.

         "Ми знамо да ће бити најпосећенији објекат, односно већ је најпосећенији објекат у Београду, али је важно да покажемо не само лепоту Храма, већ смисао и значај онога због кога је Храм посвећен, а тиме и значај и смисао свакога човека", рекао је владика Стефан.

         Он је указао да Свети Сава није само нешто српско, већ универзално хришћанско, уопште човечанско, те да зато и Храм убудуће треба да послужи да све посетиоце врати човечности, подсећајући на речи патријарха Павла "будимо људи".

         "Храм треба да служи да сви постанемо људи. То је и смисао ове грађевине", поручио је владика Стефан и навео да ће до краја октобра унутрашњост храма бити у потпуности завршена.

         Храм Светог Саве синоћ су посетили Његова светост патријарх српски Иринеј, чланови Синода Српске православне цркве и представници државе задужени за грађевински део.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари