Владика Кирило: Амфилохије ће стати уз раме са Св. Петром Цетињским и Ловћенским Тајновидцем

У САБОРНОМ ХРАМУ У ПОДГОРИЦИ СЛУЖЕН СЕДМОДНЕВНИ ПОМЕН БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ МИТРОПОЛИТУ

* Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички КИРИЛО: Литије су подсјетиле нас на улазак Господњи у Јерусалим и пророчки ознаменовале могућу брзу кончину нашега блаженог спомена Митрополита Амфилохија

* Подсјестио је на ријечи кошаркашког аса Николе Миротића који је поводом Митрополитовог упокојења рекао: До јуче си био смртан, а сада више нијеси: “Управо те ријечи то значе, дарага браћо и сестре – да свети Божји људи не умиру другом смрћу, него светитељи царују са Христом до краја свијета и вијека”

* Помену присуствовао и прослављени кошаркаш Владе Дивац

______________________________________________________________________

       У САБОРНОМ Храму Христовог Васкрсења у Подгорици јутрос је, на празник Светог Димитрија Солунског – Митровдан, служена заупокојена Архијерејска литургија са седмодневним поменом блаженоупокојеном Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

       Богослужио је Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило са свештенством саборног храма, уз молитвено учешће вјерног народа.

       У литургијској бесједи, Владика Кирило је рекао да Свети Димитрије Солунски, који није само покровитељ тога грчког града него и многих других градова, цркава, манастира, породица и области у православној васељени.

       “Свједочио је Христа у давном четвртом вијеку у времену царовања цара Диоклецијана, у народу запамћеног под именом проклети цар Дукљанин, великог гонитеља хришћанске вјере. Свети Димитрије је био у то вријеме управник солунске области. Велики је ударац био за цара да му један управитељ области буде хришћанин. Зато је наредио мучење и зато је Свети Димитрије мученички пострадао”, подсјетио је Владика Кирило.

       “Свети Божји људи умиру једном смрћу, али друга смрт нема над њима власт јер они царују са Христом док се не сврши пуноћа времена. А онда без суда прелазе у вјечни живот у којем се већ и сад налазе”, рекао је Владика буеносајрески.

 

       Говорећи о свом и нашем духовном оцу, блаженопочившем Митрополиту Амфилохију рекао је да вјерује да ће он бити прибројан великим архијерејима наше Митрополије Светом Петру Цетињском и Светом Петру Другом Тајновидцу Ловћенском и заједно с њима постати покровитељ Црне Горе.

       Рекао је да треба објективним очима гледати на Митрополитово дјело, како нико не би могао да приговори како на њега гледамо субјективно.

       “Говоримо о њему гледајући на то како је Црква – невјеста Христова била у Црној Гори кад је он дошао на престо цетињских митрополита”, казао је Владика и подсјетио на то како је тада у Црној Гори било мало свештеника, а храмови били разрушени и запуштени.

       Казао је да је то била у неком смислу апокалиптична слика Цркве тих година.

       “Последица су били разни богоборни гонитељи Цркве нашега времена, атеисти који су такође имали тај опаки дух проклетога цара Дукљанина, како је то волио често да каже Митриополит Амфилохије. И он се, као и Свети Димитрије у току свог живота, борио против тог опаког духа”, рекао је он.

       Владика Кирило је рекао да смо свједоци његовог непрестаног и неуморног тридесетогодишњег рада на духовној обнови Црне Горе.

       “Послије тридесет година неуморног рада, ево, видимо његове резултате. И сваки непристрасни посматрач објективним очима може да види седам стотина храмова, манастира, црквених домова изграђених у том периоду, неколико стотина свештеника, свештеномонаха, монахиња, монаха. А о вјерном народу ни броја се не зна, што су најочигледније и најљепше показале те дивне свете литије, које су прошле овом благословеном земљом почетком године и подсјетиле нас на улазак Господњи у Јерусалим”, нагласио је Владика Кирило.

       Тај улазак у Јерусалим, казао је Владика, ознаменовао је могуће пророчки брзу кончину нашега блаженог сшпомена Митрополита Амфилохија.

       Нагласио је да је Митрополитов одлазак од последица свјетске пандемије ковид 19, по његовом увјерењу, порука од Бога да се Митрополитова личност не може ограничити границама Црне Горе.

       “Јер је он био васељенски човјек. О томе и ја могу посвједочити. Разговарао сам са многим људима у Јужној Америци који су Митрополита Амфилохија видјели једном или су га можда и боље познавали. И сваки од њих је о Митрополиту говорио са сузама. Невјероватан утисак је на њих оставила личност Митрополита Амфилохија”, истакао је Епископ Кирило.

       Казао је да је Светим Божјим људима и васељена тијесна и подсјетио да је Митрополит управо то говорио онима који су му предлагали да се учлани у владајућу партију – да му је васељена тијесна.

       “Јер се они читавог живота отимају за Царство небеско, за тај будући живот”, подсјетио је он.

Поклоњење Владе Дивца

       Владика је подсјетио да су се у дан престављења Митрополитовог уздрмали и темељи древне земље Смирне.

       “Измирне земље на границама Грчке и Турске. Знате да је тога дана тамо био земљотрес. Господ је кроз то хтио да нам каже да и твар реагује када свети човјек одлази са ове земље. Управо на Митрополиту Амфилохију су се оствариле ријечи из Откривења Јовановог. Он је заиста остао вјеран до саме смрти и не сумњамо да му је Господ дао вијенац живота и да над њиме друга смрт нема власти” рекао је он.

       Подсјестоио је на ријечи кошаркашког аса Николе Миротиића који је рекао поводом Митрополитовог упокојења: До јуче си био смртан, а сада више нијеси.

       “Управо те ријечи то значе, дарага браћо и сестре – да свети Божји људи не умиру другом смрћу, него светитељи царују са Христом до краја свијета и вијека”, закључио је Владика Кирило.

       Семодневном помену Митрополиту Амфилохију присуствовао је и наш прослављени кошаркашки ас Владе Дивац.

       (извор: сајт Митрополије црногорско-приморске)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари