Вучић: Патријарх Иринеј био је велики човек – само велики народи дају велике људе

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ УПУТИО ТЕЛЕГРАМ САУЧЕШЋА СИНОДУ СПЦ

* „Велики људе живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку. Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цео народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подели и разлици. Спори на речи и брзи у доброти“

         * „Био је онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели“

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је данас Светом архијерејском синоду Српске православне цркве (СПЦ) телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја, у којем је истакао да данас тугују Србија и цело српство.

       „Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човек какав бисмо сви волели да будемо и онакав како нас наша вера учи да будемо", навео је Вучић.

       Вучић је истакао да само велики народи могу да дају велике људе, који се роде и живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку, саопштено је из прес-службе председника Србије.

       „Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цео народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подели и разлици. Спори на речи и брзи у доброти. И када их не видимо, знамо да су ту, осећамо снагу њихове припадности своме роду, отаџбини и својој вери", навео је Вучић.

       Предсједник Србије указао је на то да је српски народ имао велике патријархе и људе и да је патријарх Иринеј био један од њих.

       „Онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели. Патријарх Иринеј је био велики човек Српске цркве, православља и нашег српског народа", истакао је Вучић.

       Он је поручио да српски народ може да буде поносан на таквог духовног пастира, као што је он увек био поносан на свој народ и своју цркву.

       "Бог да му душу прости и да његовој души рајско насеље", наводи се у телеграму саучешћа председника Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари