Вучић: Србија мира која окупља била је основа Патријархове вере

РЕЧ ОПРАШТАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ОД 45. СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

* Његов живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува”

* „Патријарх Иринеј градио је овај Храм градећи све нас, верујући да његова величина није само у велелепности, у божанственом мозаику, него у заједништву које тај свети храм симболизује и на које позива. Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије

__________________________________________________________

       ЉУБАВ је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао - Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је данас председник Александар Вучић.

       Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео - у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

       „Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува”, рекао је Вучић.

       Како је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

        „А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи”, указао је Вучић.

       Патријарх Иринеј, додао је, градио је Храм градећи све нас, верујући да његова величина није само у велелепности, у божанственом мозаику, него у заједништву које тај свети храм симболизује и на које позива.

       Председник је навео и да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије.

       „На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зађевица, зависти, злобе и мржње”, рекао је Вучић.

       Почивши патријарх склопио је, каже, очи и предао душу Богу, са само једном жељом, једним аманетом, за све који смо остали.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари