Иларион: Ђукановићева власт покушава у Црној Гори оно што је Порошенко урадио у Украјини

ПОТВРДИО У БЕОГРАДУ ДА ЋЕ РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ДАЉЕ ПОДРЖАВАТИ СПЦ

* У крипти Храма Светог Саве, где је промовисана његова књига „У шта верују хришћани“, архијереј РПЦ рекао: „Порошенко је био умислио да лично може да створи цркву и да ће му стварање нове цркве независне од Руске православне цркве помоћи у изборној трци. Међутим, претрпео је жесток пораз. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, где су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице

____________________________________________________________________________

        МИТРОПОЛИТ волоколамски др Иларион, председник Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, оценио је да се данас у Црној Гори понавља прича која се пре годину дана дешавала у Украјини када је тадашњи председник, Петар Порошенко, у предизборној трци одлучио да створи нову цркву.

        По његовим речима,Порошенко је био умислио да лично може да створи цркву и да ће му стварање нове цркве независне од Руске православне цркве помоћи у предизборној трци:

        „Међутим, у изборној трци је претрпео жесток пораз. Али успео је да својом делатношћу много оштети Цркву. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, где су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице. И ми видимо у Црној Гори на хиљаде и десетине хиљада људи који излазе на улице да подрже своју Цркву.“

        Иларион је ово казао на јучерашњој промоцији своје књиге У шта верују хришћани у крипти Спомен-храма Светог Саве у Београду.

        „Хтео бих све вас да уверим да ће у овој светој племенитој борби Руска православна црква бити уз Српску православну цркву. И хтео бих свима вама да пожелим да се што пре заврши овај тешки налет искушења која захвата Православну цркву у различитим земљама. Властодршци покушавају да управљају Црквом и да стварају цркву по свом нахођењу. Али, Цркву је створио сам Господ Бог. А чувар Цркве је црквени народ. Управо је тај народ данас изашао на улице“, поручио је Митрополит волоколамски др Иларион.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари