Кирил: Руска црква у својој историји никада није била слободнија него што је данас

ЗА СЕБЕ РЕКАО ДА ЈЕ ЊЕН НАЈСЛОБОДНИЈИ ПАТРИЈАРХ И ДА НЕ ОСЕЋА НИКАКАВ ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСАК

* Западни медији политизују наше ствари и само што не тврде да патријарх Кирил није слободан и да чини оно што му говори Путин. А ја желим да вам кажем – нагласио је поглавар РПЦ - да је патријарх Кирил слободан као што нико никада у Руској цркви није био слободан

______________________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси – Кирил  - оценио је да је  Руска православна црква данас први пут у својој историји „асплутно слободна од сваког политичког утицаја“.

          Притом је нагласио да између њега и шефа државе – Владимира Путина – постоји „обострано благонаклони дијалог“.

         Поглавар РПЦ је објаснио због чега се на ову тему огласио баш сада:

         „Хоћу да кажем нешто о теми која нас брине. Западни медији политизују наше ствари и само што не тврде да патријарх Кирил није слободан и да чини оно што му говори Путин. А ја желим да вам кажем да је патријарх Кирил слободан као што нико никада у Руској цркви није био слободан. Не знам да ли су оволико слободни предстојатељи других православних цркава“.

         Додатно је нагласио да на РПЦ  не постоји апсолутно никакав политички притисак са стране и да је она у „равноправном дијалогу са влашћу, први пут у својој историји“.

         Објаснио је како то реално изгледа:

         „Ми никада никаква своја дејства не усаглашавамо са влашћу, свеједно да ли се то унутрашњег живота Цркве или њеног деловања према споља. Ми сами саборно – на седницама Синода – утврђујемо своју линију. Често председнику пренесем шта је Црква почела да ради. За њега је то најчешће потпуна новост, али он – по милости Божијој – све то позитивно прихвата“.

         Патријарх Кирил је оценио да је то „добар смер развоја ствари“.

         Поглавар РПЦ је изразио наду да ће Руска црква своју садашњу аутономију и надаље задржати.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари