Украјинска православна црква: Вартоломеј у православљу изазива Велики раскол попут оног из 1054.

РУСКИ БОГОСЛОВ АНДРЕЈ НОВИКОВ: ВАРТОЛОМЕЈ СЕ ПРОГЛАСИО ЗА ИСТОЧНОГ ПАПУ, А ТО ЈЕ - ЈЕРЕС

 

*  Митрополит ЛУКА: „Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“

* Украјинцки архијереј јавно поставио питање: „Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“

____________________________________________________________________________

         УКРАЈИНСКА православна црква, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, упозорила је цариградског патријарха Вартоломеја да оним што може учинити поводом расколничке „украјинске паравославне цркве“ може изазвати нови Велики раскол“ попут онога из 1054-те године када се хриштанство поделило на источно и западно.

         Поводом управо завршеног сабора епископа Цариградске патријаршије, митрополит канонске УПЦ  Лука оценио је да ће то бити опасни и непоправљиви раскол унутар православља.

         Прво је оценио да последњи ставови Цариградске патријаршије нису само „претенциозни и неувисли“, већ да воде расколу који у данашњим условима „може бити страшнији од претходног јер ће погодити православни Исток“.

         Украјински митрополит у наставку је изговорио једнако озбиљну опомену и оптужбу:

Митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука

         „Сви могу да виде у последње време како цариградски патријарх – који је грађанин муслиманске земље а делује далеко изван њених граница – покушава не само да постане први међу једнакима, него и поглавар целе православне цркве. Тиме истискује њеног правог поглавара – Христа – и постаје налик папи Римском“.

         Додао је да ће покушај устоличења „источног папе“ – уместо да обједињује помесне православне цркве – „довести до цепања ризе Христове“. 
         Митрополит Лука је у овом контексту поставио питање:
         „Да ли је Цариградска патријаршија спремна да на себе преузме одговорност пред Богом за међуверску конронтацију коју ће изазвати? За Вартоломејску ноћ у Украјини?“

         Имајући у виду Вартоломејев говор који је објављен на сајту Украјинске цркве у САД, Лука је, поред осталог, оценио да је то „непријатељска реторика усмерена према Московској патријаршији“.

         Објаснио је да је Цариградски патријарх довео у питање канонску потчињеност „кијевске митрополије Руској православној цркви“.

         Подсетио је на Вартоломеја да је акт из 1686-те, којим је тадашњи патријарх Цариградски Дионије признао право Москве да именује кијевског митрополита и даље на снази.

         Патријарх Вартоломеј је на заседању Синаксиса (Архиерејског Сабора), који је управо завршен у Цариграду, изјавио да Цариградска патријаршија има искључиво право да решава све проблеме унутар православног света.

         Још је нагласио: „Ако се Васељенска патријаршија повуче са међуправославне сцене и одрекне своје одговорности – помесне цркве ће се понашати као овце без пастира“.

         У наставку је поновио да има право да црквени раскол у Украјини решава без обазирања на Руску православну цркву.

         Конфликт ће се наредних дана и недеља, нема сумње, разбуктавати.

         Члан библијско-богословске комисије Московске патријаршије  Андреј Новиков оценио је да Вартоломеј на Синаксису себе фактички прогласио „папским правима“. Притом је оценио:

         „Вартоломеј је прогласио сопствену јерес и удаљио се од православне вере. Његово држање је утолико чудније што је под Цариградском патријаршијом само 3 одсто православних земаља, а жели да његове одлуке буду обавезујуће за цео паравославни свет“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари