Украјинска православна црква затражила од Вартоломеја да одмах повуче егзархе са њене територије

ЦРКВЕНЕ ОДНОСЕ СА ЦАРИГРАДСКОМ ПАТРИЈАРШИЈОМ ПРЕКИНУЛА И РПЦ У ИНОСТРАНСТВУ (ЗАРУБЕЖНА)

* И УПЦ-МП и РПЦ (зарубежна) објавиле да више неће учествовати у зеједничким богослужењима нити у раду било ког епсикопског скупа са представницима Цариградске патријаршије

________________________________________________________________________

         СИНОД Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са РПЦ, позвао је цариградског патријарха Вартоломеја да  престане са мешањем у њене унутрашње ствари.

         Истовремено је затражио да оба своја егзарха - архиепископа Памфилског Данила и епископа Едмонтонског Илариона - одмах повуче са „канонске територије Украјине“.

         Уз упозорење да је деловање у кијеву обојице „антиканонско“ и да угрожава „међуконфесионални мир у Украјини“.

         Синод УПЦ-МП  је истом одлуком свим својим свештеницима и јерарсима забранио да учествују у богослужењима и раду међуцрквених тела заједно са свештеницима Цариградске патријаршије.

         И Руска православна црква у иностранству (зарубежна) објавила је да прекида заједничка богослужења са свима који припадају цариградској патријаршији.

         Такође: да више неће учествовати у раду ни једног епсикопског скупа са представницима Цариградске патријаршије.

         Патријарх Јерусалимски и целе Палестине Теофил III изразио је чуђење поводом одлуке Цариградске патријаршије да у Кијев пошаље двојицу својих егзарха.

         Синод Руске православне цркве претходно је објавио да прекида помињање у молитвама патријарха Вартоломеја, уз оцену да је слањем егзарха у Украјину „грубо нарушио црквене каноне“.

         Ово је једнако прекиду дипломатских односа међу државама.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари