Врх РПЦ најавио жесток и одлучан одговор Цариградској патријаршији

ЛАЖНИ КИЈЕВСКИ ПАТРИЈАРХ ФИЛАРЕТ ПОЗВАО „СВЕ УКРАЈИНСКЕ ЕПИСКОПЕ“ НА „САБОР УЈЕДИЊЕЊА“

* Филаретов портпарол Јевстратиј ЗОРЈА открио да расколници желе да „томос аутокефалности“ из Цариграда добију већ у новембру

* Руска православна цкрва саопштила да су дејства Цариградске патријаршије „на путу раскола са свим жалосним последицама које ће то имати по јединство светског православља“

* Остаје да се сачека и да се види: да ли ће се Синод РПЦ (15. октобра) – као што се већ одлучила Украјинска православна црква која је у канонском јединству са Московком патријаршијом – одлучити за потпуни прекид свих односа са Цариградом и за анатемисање патријарха Вартоломеја

_________________________________________________________________________

         ЛАЖНИ „Кијевски патријарх“ Филарет позвао је расколничку Украјинску аутокефалну православну цркву и Украјинску православну цркву која је у канонском јединству са Московском патријаршијом да заједно организују „сабор уједињења“.

         Притом им је поручио: „Одлука Синода Цариградске  патријаршије открла нам је пут за сазивање Ванредног  сабора који би у једној цркви објединио све украјинске епископе. Позивам јерархе Украјинске аутокефалне цркве и епископе Украјинске православне цркве-Московске патријаршије, који су укључени у процес сједињавања, да заједно приступимо припреми Ванредног сабора уједињења“.

         За главни задатак тог скупа прогласио је. „доношење одлуке о црквеном јединству и избор поглавара јединствене помесне аутокефалне Украјинске православне цркве који ће  у њено име примити од Цариградске патријаршиеј томос о аутокефалности“.

         Филарет – са којег је Синод Цариградске патријаршије јуче скинуо анатему, али Руска православна црква то не признаје – посебно се обратио епископима и верницима Московске патријаршије у Украјини да „подрже процес обједињавања украјинског православља“.

         Његов портпарол Јевстратиј Зорја открио је да главни расколници у Кијеву желе да „томос аутокефалности“ добију већ у новембрау. На нареддном заседању Синода Цариградске патријаршије.

         Потпуно је нејасно какве ће ово потресе произвести у Украјини и у светском православљу, али је већ сада јасно да ће Синод Рускр православне цркве – како је данас најавио секретар њеног одељења за спољне црквене везе Игор Јакимчук – патријарху Вартоломеју и његовим намерама „дати шесток и одлучан одговор“.

         Не откривајући шта се спрема у врху РПЦ, Јакимчук је нагласио да ће тај одговор бити „адекватан створеној ситуацији“.

Украјински Мираш дедејић - Филарет (Денисенко)

         Он је потезе Цариградске патријаршије поводом Украјине назвао „канонски ништавним“. И зато што Цариградска патријаршија нема право ни да залази на канонску територију других патријаршија, нити да поништава одлуке црквених судова других Православних цркава. У овом случају се ради о одлуци сзда РПЦ којом су анатемисани Филарет и предводник расколниче Украјинске аутокефалне цркве Макарије.

         Јакимчук је у име Руске цкрве упозорио:

         „Дејства Цариградске патријаршије на путу су раскола са свим жалосним последицама које ће то имати по јединство светског православља“.

         Остаје да се сачека и да се види: да ли ће се Синод РПЦ – као што се већ одлучила Украјинска православна црква која је у канонском јединству са Московком патријаршијом – одлучити за потпуни прекид свих односа са Цариградом и за анатемисање  патријарха Вартоломеја.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари