Бањалука позвала ФБиХ на свеобухватни дијалог о стању у БиХ и будућности Српске и ФБиХ

ОБАВЕЗАЛА ПРЕДСЕДНИКА РС ДА ФОРМИРА ПРЕГОВАРАЧКИ ТИМ И О СВЕМУ ОБАВЕСТИ ФБиХ

* Народна скупштина Републике Српске констатовала да је дејтонска структура и равнотежа у БиХ нарушена и да су конститутивни народи обесправљени услед неуставног деловања дела међународне заједнице у БиХ

* Народна скупштина РС упозорила да као носиоце суверенитета прихвата само ентитете и конститутивне народе у БиХ, те да било какво наметање суверенитета изван тога има неуставан и антидејтонски карактер

* Нагласила да БиХ поседује ограничени и изведени суверенитет који се огледа у деловању према трећим државама, а да унутрашњи суверенитет припада Републици Српској и ФБиХ

______________________________________________________

       НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је вечерас иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ.

       Усвојени су и закључци којим Народна скупштина Републике Српске позива ФБиХ, као страну уговорницу, на свеобухватни дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим решењима у вези будућности Српске и ФБиХ.

       У закључцима се наводи да Народна скупштина констатује да стране у будућем свеобухватном дијалогу треба да буду Република Српска и ФБиХ, три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

       Парламент Републике Српске очекује од председника Републике Српске да обавести ФБиХ о закључцима и ставовима Народне скупштине, те да формира преговарачки тим за вођење дијалога са ФБиХ, у сврху постизања договора о будућности Републике Српске и ФБиХ.

       У закључцима се истиче да председник Републике Српске треба да обавести Народну скупштину о спроведеним активностима.

       Народна скупштина препоручује председнику Републике Српске да уврсти у преговарачки тим представнике највиших органа власти Републике Српске, представнике Српске у институцијама БиХ, као и представнике парламентарних странака у парламенту Републике Српске.

       Парламент Републике Српске препоручује да се у року од 30 дана формира преговарачки тим за дијалог са ФБиХ, као и да се започну активности за покретање дијалога.

       Народна скупштина Српске задужује преговарачки тим да сачини оперативни план рада и да је редовно извештава о спроведеним активностима.

       Народна скупштина Републике Српске констатује да је од потписивања Дејтонског споразума у БиХ дошло до недопустивог прекрајања и кршења споразума, а нарочито Анекса 4, Устава БиХ.

       Парламент Републике Српске констатује да је Република Српска уговорна страна и да права и обавезе Републике Српске проистичу из међунардног уговора – Дејтонског споразума, те наглашава да се БиХ састоји од два ентитета Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.

       У закључцима пише да Народна скупштина Републике Српске као носиоце суверенитета прихвата само ентитете и конститутивне народе у БиХ, те да било какво наметање суверенитета изван тога има неуставан и антидејтонски карактер.

       БиХ поседује ограничени и изведени суверенитет који се огледа у деловању према трећим државама, унутрашњи суверенитет припада Републици Српској и ФБиХ, додаје се у закључцима.

       Народна скупштина Републике Српске констатује да је дејтонска структура и равнотежа у БиХ нарушена и да су конститутивни народи обесправљени услед неуставног деловања дела међународне заједнице у БиХ.

       За закључке је гласало 47 посланика, два су била уздржана и против није био нико.

       Посланици СДС-а и ПДП-а нису се изјашњавали о наведеним закључцима.

       (Срна)

 

Категорије: 

Коментари