Брнабић у Народној скупштини: Косово и Метохија је аутономна покрајина Србије

КАМБЕРИЈУ РЕКЛА: ВУЧИЋ ЈЕ ЗАСТАВОМ СРБИЈЕ ИСПРАВНО ОБЕЛЕЖИО НАШУ ТЕРИТОРИЈУ

* Председник Владе Србије: „Карта којом је КиМ обележена српском заставом је карта коју признаје више од половине света, они који мисле да Косово није у Србији су у мањини и по броју становника и по броју земаља у УН“

* Додатно је нагласила: „Овако како је ставио председник Александар Вучић и треба да буде и то је истина... Застава неке друге земље или измишљена застава на територији КиМ показује претензије страних сила на српској територији“

* Министар Златибор ЛОНЧАР: „Драги господине Камбери, нисам успео да пребројим колико сте пута поменули ЕУ, мислим више од 20 пута. Претпостављам да је требало да стекнемо утисак да сте ви и ЕУ неки нокат и месо, јел нам претите? Вратићу вас на животне ствари, кад нисте имали ПЦР тестове, Београд вам је дао и кисеоник за пацијенте, а кад смо дали вакцине почели сте да хапсите људе, иако су вам Албанци на Косову рекли, па немојте то да радите, вакцинишу и нас“

____________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Ана Брнабић у Народној скупштини је открила прави смисао и значај чињенице да је председник Србије, Александар Вучић, нашом државном заставом прекрио мапу Косова*.

       Реагујући на наступ Шаипа Камберија, прво је рекла:

       „Косово и Метохија је аутономна покрајина Србије, карта којом је КиМ обележена српском заставом је карта коју признаје више од половине света, они који мисле да Косово није у Србији су у мањини и по броју становника и по броју земаља у УН“.     

       Додатно је нагласила: „Овако како је ставио председник Александар Вучић и треба да буде и то је истина".

       Камбери је наступио у времену предвиђеном за посланичка питања премијерки и члановима владе.

       Верујући да је лукав, кренуо је са `подсећањем` на дијалог "између Косова и Србије са циљем нормализације односа“,  набацивши -  управо тај `дијалог` одређује „брзину приступних преговора Србије и Косова са ЕУ“.

       Директно је оптужио државни врх Србије да се бави провокацијама: “Упркос закона који долазе из ЕУ, сведоци смо честих и непотребних провокација оних који ризикују да цео процес преговарања врате на почетак. Раније је за провокације био задужен Марко Ђурић, а објављивање карте Косова са српском заставом, симболична је провокација која показује даље претензије Србије према Косову“.

       Да би мало `офарбао` своју чисто шиптарску позицију, изговорио је и да је „у интересу свих да се разреше Јовањица и друге афере које прете Србији“.

       Брнабић га је упозорила да је "посланик у Народној скупштини Републике Србије“ и да га то обавезује да поштује Републику Србију, самим тим и чињеницу да је КиМ аутономна покрајина у оквиру Републике Србије.

       Па наставила: "Застава неке друге земље или измишљена застава на територији КиМ показује претензије страних сила на српској територији. Што се тиче добросуседских односа на западном Балкану, нико у последњих неколико деценија није урадио више од председника Александра Вучића, који није реаговао ни на једну провокацију. Кад говоримо о дијалогу, говоримо о дијалогу између Београда и Приштине, а не Србије и Косова, а у овом тренутку постоји само једна тачка дијалога - заједница српских општина."

       Подсетила је да је то предвиђено споразумом из 2013. године и до данас није спроведено, па додала:

       "Коначно смо били сведоци нове провокације приликом формирања владе привремених институција самоуправе у Приштини, где ти људи не поштују ни сопствени такозвани Устав, јер Србима припадају два места у влади, а добили су једно. Ви причате о језику мржње и помињете Марка Ђурића, човека који је био отет у Косовској Митровици, кога су тукли, мучили, везали, па фотографисали да би се хвалили као звери младим политичарем из Београда кога су њих десеторица вукла за кравату као пса, као да смо у 14 или 15. веку."

       Министар Златибор Лончар рекао је: "Драги господине Камбери, нисам успео да пребројим колико сте пута поменули ЕУ, мислим више од 20 пута. Претпостављам да је требало да стекнемо утисак да сте ви и ЕУ неки нокат и месо, јел нам претите? Вратићу вас на животне ствари, кад нисте имали ПЦР тестове, Београд вам је дао и кисеоник за пацијенте, а кад смо дали вакцине почели сте да хапсите људе, иако су вам Албанци на Косову рекли, па немојте то да радите, вакцинишу и нас".

       И министар Никола Селаковић поставио је Камберија на место:

       "Да је амбасадор Марко Ђурић говорио језиком мржње, нигде му не би била отворена врата у свету, а њему су, напротив, сва врата отворена и свугде је дочекан као кредибилан саговорник, баш као и Александар Вучић".

       Селаковић се зачудио и откуд "Јовањица" у Камберијевом говору:  „Какве везе она има са правима националних мањина? То су вам изгледа рекли да поменете“.

 

Категорије: 

Коментари