Чубриловић: Инцко непримереним писмом ништа у БиХ неће побољшати

О ПРИЗНАЊИМА ЈЕ ОДЛУЧИЛО АД ХОК ТЕЛО – СКУПШТИНА ИХ НИЈЕ НИ РАЗМАТРАЛА

* „Писмо високог представника било је покушај да се наметне колективна одговорност једном народу. Неукусно је и поређење нациста из Другог светског рата и људи који су евентуално починили злочине током грађанског рата у БиХ“

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће ова институција заузети коначан став о писму који јој је упутио високи представник за БиХ Валентин Инцко.

       "Непримерено је обраћање на овај начин високог представника", рекао је Чубрловић новинарима у Бањалуци, након седнице Народне скупштине.

       Према његовим речима, ад хок тело је разматрало доделу признања одређеним људима, а Народна скупштина Републике Српске ни на који начин то није разматрала.

       Чубриловић сматра да високи представник својим обраћањем у јавности жели да у политички загађен простор унесе додатну јединицу мјере којом неће бити створени бољи односи међу народима у БиХ и неће се допринети стабилизацији односа.

       "Писмо високог представника било је покушај да се наметне колективна одговорност једном народу. Неукусно је и поређење нациста из Другог свјетског рата и људи који су евентуално починили злочине током грађанског рата у БиХ", рекао је Чубриловић.

       Он је рекао да не оправдава ниједан ратни злочин.

       "Ни на који начин не прејудицирам коначан одговор Народне скупштине о Инцковом писму", закључио је Чубриловић.

       Кабинет председника Народне скупштине Републике Српске примио је 3. фебруара Инцково писмо упућено председнику парламента Српске Недељку Чубриловићу и клубовима посланика у коме се иницира враћање повеља од одређених појединаца, које им је, 24. октобра 2016. године, доделио Организациони одбор за обележавање 25 година рада Народне скупштине Републике Српске.

 

Категорије: 

Коментари