Дачић: Русија је – као и Србија - чврсто на становишту да је КиМ неотуђиви део Србије

ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ РФ ИСТУПИО НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ

* „Русија је један од највећих економских партнера Србије. Не постоји економска грана у којој не бележимо огроман раст, почев од енергетике, путне и железничке инфраструктуре, пољопривредне производње, хемијске и дрвне индустрије

______________________________________________________

       СРБИЈА је конструктивна у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ и жели компромис који ће дугорочно донети мир и стабилност, поручио је у Москви председник парламента Ивица Дачић и додао Србија не прихвата наметнута и једнострана решења.

       „Кажу нам - одрекните се Косова и Метохије и отворен вам је пут ка ЕУ. То није оно што партнери кажу један другом. Ми желимо да уђемо у Унију, вредно радимо на томе и тај циљ не мењамо, али не прихватамо да на том путу пред нас буду постављане препреке које никада никоме нису постављане, нити се тако нешто, као што је признање нелегалне сецесије, може очекивати од било које суверене државе“, рекао је Дачић.

       Слично је и са санкцијама упереним против Русије, рекао је Дачић обраћајући се посланицима Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације.

       Он је поручио да Србија неће уводити санкције Русији, наводећи да је Србија и сама била изложена истом таквом механизму притиска и добро зна колико је то неправедно.

       „Русија је један од највећих економских партнера Србије. Не постоји економска грана у којој не бележимо огроман раст, почев од енергетике, путне и железничке инфраструктуре, пољопривредне производње, хемијске и дрвне индустрије…“, тврди Дачић.

       Председник Скупштине Србије је рекао и да је Русија један од стубова ослонца Србије у савременом свету и да се то неће променити.

       Дачић је указао да су Србија и Русија данас много више од традиционалних, историјских пријатеља и савезника.

       Према његовим речима, Русија је данас највећи и најутицајнији заштитник српског врхунског националног интереса, који штити на међународној сцени, а то је очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

       „Русија је, баш као и Србија, чврсто на становишту да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије и то је већ деценијама један од наших најважнијих политичких ослонаца у борби за наше интересе на међународној сцени“, додао је Дачић.

       Дачић је говорио на руском језику, а на почетку говора руски посланици су устали да га поздраве.

 

 

Категорије: 

Коментари