Додик: Српска није у сецесији из БиХ, али тражи разговор јер је било много антидејтонских превара

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЈАВНИ ДУГ СРПСКЕ – У ОКВИРИМА ДОЗВОЉЕНОГ

* Обратио се се опозицији уНародној скупштини РС: Ујединимо се око егзистенцијално важних тачака за Српску и српски народ у БиХ. Цијели свијет се бави некима нон-пејперима и сви су рекли шта мисле о томе, само Република Српска није рекла, а о њој је ријеч. И када то поставимо на дневни ред, лидери опозиције тврде да неће о томе да говоре јер је то нека лаж и подвала

* Навео да је Република Српска, иако нема међународно признати легитимитет у смислу чланства у УН, успјела да добије од Кине и Руске Федерације комерцијалне испоруке вакцина. И да има 200.000 комерцијалних вакцина, док ФБиХ није успјела да набави ниједну комерцијалну вакцину јер је све што је добила било путем донација

______________________________________________________

       СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је владајуће странке и опозицију да се уједине на тачкама које су егзистенцијално важне за Републику Српску и српски народ у БиХ.

       - Како је могуће да ми не можемо да направимо компромис бар по тим питањима - упитао је Додик, обраћајући се данас у Народној скупштини Републике Српске.

       Додик сматра да владајуће странке и опозиција треба да се издигну изнад дневнополитичких надмудривања.

       - Цијели свијет се бави некима нон-пејперима и сви су рекли шта мисле о томе, само Република Српска није рекла, а о њој је ријеч. И када то поставимо на дневни ред, лидери опозиције тврде да неће о томе да говоре јер је то нека лаж и подвала - истакао је Додик.

       Нагласио је да Српска не спроводи процес сецесије из БиХ, али да се залаже за разговоре о могућим рјешењима у БиХ:

       „Веома је важно да у континуитету разговарамо о значајним темама, јер је Народна скупштина највиши орган у Републици Српској. Много је превара у спровођењу Дејтонског мировног споразума, а међународно право и уговори су прекршени... Потребно је водити политику смисленог рјешавања проблема у БиХ“.

       Додао је да се зато и појавила иницијатива за разговор и дијалог између страна - Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

       Навео је да је Република Српска, која нема међународно признати легитимитет у смислу чланства у УН, успјела да добије од Кине и Руске Федерације комерцијалне испоруке вакцина.

       Додик је рекао да Српска данас има 200.000 комерцијалних вакцина, док ФБиХ није успјела да набави ниједну комерцијалну вакцину јер је све што је добила било путем донација.

       Он је рекао да се јавни дуг Републике Српске налази у оквиру дозвољеног, док ФБиХ нема јединствено исказани ниво јавног дуга општина, кантона, градова и јавних предузећа.

       Додик је подсјетио да је за изградњу нове зграде Владе Републике Српске узет кредит у износу од 140 милиона КМ који је исплаћен, истичући да та зграда и данас функционише, те да је иста као онда када је направљена без икаквих мањкавости и недостатака.

 

Категорије: 

Коментари