Додик: Војна мисија Алтеа треба да буде угашена

ДРУГИ ДЕО НАСТУПА НА ПОСЕБНОЈ СЕДНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРПСКЕ

* Председавајући Предсседништва БиХ посебно указао: „Ако овде постоји (војна мисија)  онда се третира да стање није мирно и да има конфликта. А то није тачно. Преко 20 година није примећено икакво масовније кршење споразума“

* Нагласио је да је РС спремна за дијалог, без уплива странаца и позвао Скупштину на јединство, указавши да је важну да остану заједно у свим одлукама: „Видите да прете санкцијама. Ја се тих санкција не плашим и позивам опозицију да прихвати да се затражи независност РС, а онда ћу сазвати референдум којим ће се то изгласати“

* Додик је нагласио да на сједници не може изнети све детаље, али да постоје разлози због којих је важно да се одржи и да се донесу одговарајући закључци

_________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Предсседништва БиХ, Милорад Додик, у у другом делу наступа на посебној седници Народне скупштине РС нагласио је да Кристијан Шмит за Српску неће бити прихватљив као високи представник ако не буде именован у складу са Анексом 10 и да Бањалука треба да затражи укидање војне мисије Алтеа.

       Додао је да остајање ОХР-а иде највише на штету Бошњака, јер продужава заблуду да је могуће створити унитарну државу, те је нагласио да РС неће пристати на пренос надлежности.

       "Кристијан Шмит је човек коме биографија даје легитимитет за неке политичке борбе у његовој земљи али он није прихватљив за РС ако не буде изабран у складу с Анексом X Дејтонског споразума", рекао је Додик и додао да је присуство високог представика суспендовало могућност за договор због одбијања једне стране да се разговара.

       Додао је да се само унутрашњим дијалогом, одлукама домаћих институција и уз поштовање Устава БиХ могуће кретати напред.

       Нагласио је да је ФБиХ заробљена унутрашњим сукобима и чињеницом да није решено питање Хрвата.

       "РС нема скривене политичке намере, наше деловање иде ка намери политичке стабилности и одржавања политике мира, али као демократска власт ћемо имати демократске одговоре ако они одлуче другачије, а притом мислим ловци у мутном који искориштавају заокупљеност међународне заједнице великим светским проблемима да би овдје водили своје личне ратове против стабилности ради прављења личних каријера", рекао је Додик.

       Додик је рекао да високи представник нема извршна овлаштења, јер да има, то би било експлицитно наведено.

       "Инцко каже да је он тумач Дејтонског споразума. Инцко је један обичан лажов који блефира", рекао је Додик.

       Додик је указао на то да је команданту ИФОР-а, војне мисије за обезбеђење мира након завршетка рата у БиХ, дато извршно право у анексима Дејтонског споразума, али да високом представнику никада није дато извршно овлаштење.

       Истакао је да је формално било потребно да се обезбеди сагласност три стране – БиХ, Републике Српске и ФБиХ за анекс који се односи на војну имплементацију споразума, што, како је објаснио, значи да стране морају дати одобрење за све оно што се односи на анексе и спровођење Дејтонског споразума.

       Додик, даље, истиче да то значи да ни високи представник не може бити изабран нити дјеловати без сагласности страна.

       "Он мора да доставља извештај НС РС. Он извештај неће доставити али он онда не поштује Дејтонски споразум јер тако пише да то мора радити све док канцеларија постоји", рекао је Додик.

       Додик је рекао да је ова посебна седница сазвана да се одбаци све оно што је нелегално.

       "И зато ако не буде прихваћен од стране страна потписница, за нас нови високи представник неће бити важећи и зато је важна ова скупштина", рекао је Додик.

       Нагласио је да ће сутра на седници Председништва БиХ поново блокирати да се изведе војска на границу са Србијом, и додао да док је он у Предсједништву, то се неће десити.

       Додик је рекао да неће бити могуће испунити 14 препорука из Мишљења ЕУ јер се тражи пренос надлежности ако се не може постићи договор у БиХ.

       "Изетбеговић неће хтети да се постигне договор јер хоће пренос надлежности", рекао је Додик.

       Поновио је да је РС за укидање високог представника, а да исто желе и Хрвати, као и Србија и Хрватска.

       Додик је истакао да се РС треба залагати за враћање надлежности.

       "Ја сам спреман да носим ту политичку борбу", рекао је Додик.

       Додао је да су страни државници на састанцима тражили да се мимо протокола и записника саговорници изјасне да ли се могу договорити сами, те да у ЕУ многи сматрају да БиХ не може функционисати.

       Рекао је да ће РС тражити да се војна мисија у БиХ Алтеа угаси, и да је крајње време да се не дозволи њено постојање.

       "Ако постоји овде онда се третира да стање није мирно и да има конфликта. А то није тачно. Преко 20 година није примећено икакво масовније кршење споразума. Појединачни инциденти не могу да буду изговор. Зато треба да тражимо да се војна мисија укине а да се високи представник може именовати само ако га потврде стране на основу Анекса 10", истакао је Додик и нагласио да је РС спремна за дијалог, без уплива странаца.

       Додик је позвао скупштину на јединство и додао да треба да остану заједно у свим одлукама.

       "Видите да прете санкцијама. Као што видите, ја се тих санкција не плашим", рекао је Додик и позвао опозицију да прихвати да се затражи независност РС, а да ће онда он сазвати референдум којим ће се то изгласати.

       Додик је нагласио да на овој седници не може изнети све детаље, али да постоје разлози због којих је важно да се ова седница одржи и донесу одговарајући закључци.

       Додао је да ће подржати Небојшу Вукановића, посланика СДС-а, ако предложи да мандат буде власништво странака, а не појединаца посланика. Објаснио је да ће на тај начин бити смањена корупција и странцима одузето средство притиска на посланике у парламенту.    

 

Категорије: 

Коментари