Костић: Председниче, зашто раскидате са Русијом; Вучић: Поштујем Русију, служим само Србији

„ТРЕБА ЛИ ДА СРБИЈУ СВАКИ ДАН ИЗЛАЖЕМО ПРИТИСКУ? МИ ВИШЕ НИШТА НЕ ТРЕБА ДА ИЗДРЖАВАМО!“

Иван Костић се обраћа председнику Србије

* Иван КОСТИЋ: Апсолутно сам уверен на Бог неће дозволити да било ко од политичара потпише било какав споразум то да Србија призна лажну државу Косово као посебан међународни фактор. КиМ није у рукама ни једног политичара, већ у рукама Цара Лазара и Стефана Дечанског...

* Александар ВУЧИЋ: Кажете да Бог неће дозволити потписивање. Нисам превелики верник, али верујем у Бога и нисам с њим "на ти", као ви, али рачунам да и неко одавде размишља и то бих оставио земаљском послу да потписује или не потписује

* КОСТИЋ: Зашто се жури са доношењем решења? Журе ЕУ и Америка због проблема које имају у свету, а Србији се - не жури! Проблем на Кипру траје од 1974. и 40 година нема решења... Остаћемо без страних инвестиција? Царински рат са Аустроугарском 1906, када смо били зависни од трговине са Аустроугарском 88 посто, а 1910. године, када смо нашли тржишта, зависност од Аустроугарске је била 30 посто... Прича о европским инвестицијама - да нам је ЕУ једина алтернатива - не стоји! Према званичним подацима, једна трећина инвестиција је из Кине

* ВУЧИЋ: Кажете, геополитичке околности су боље за нас. Плашим се да су много лошије за нас него што су икада биле. Плашим се да су најлошије за нас у последњих 10-15 година... Само да бога молимо да мир завлада што пре. Сваки наставак рата - ми награбусисмо јер нико неће нас да трпи. Не само због санкција Русији него да се Путин не би позвао на косовски преседан. Јер је он то њима говорио у разговорима. То су ми рекли и Шолц и Макрон и Шарл Мишел. И он је то јавно рекао

* КОСТИЋ: Ко вас саветује, председниче, да се одричете институционалне сарадње са Русијом? Девет месеци се нисте чули са Путином! Дачићу не дозвољавате да се види са Лавровом, иако је био предлог да се виде у трећој земљи! Због чега се одричете јединог партнера који нас чува у СБ и УН?

* ВУЧИЋ: Молим вас да реалније сагледавате ситуацију. Реците ако знате некога ко је од нас био коректнији према Русима у целој Европи. Због тога сам изложен и порузи и жестоким нападима и језивим притисцима на сваком самиту на коме се појавим и никада ни од кога од њих нисам тражио ни хвала да ми кажу јер ја нисам тиме бранио Русију већ српску слободу да имамо своју политику и свој став

_________________________________________________________

          НАСТАВАК скупштинске расправе о владином извештају о КиМ донео је полемику између посланика Двери Ивана Костића и председника Србије Александра Вучића.

          У то разјашњавање се укључио и председник Народне скупштине Владимир Орлић, а само „мачевање“ и протекло овако:

          КОСТИЋ: Ја сам апсолутно уверен на Бог неће дозволити да било ко од политичара потпише било какав споразум који ће се односити на то да Србија призна лажну државу Косово као посебан међународни фактор.

          У то сам апсолутно уверен. Без обзира, председниче, што сте ви нама на једним консултацијама рекли да ће после вас политичар који дође издати Косово.

          Ја у то не верујем, јер знам да Косово и Метохија није у рукама ни једног политичара, већ у рукама Цара Лазара и Стефана Дечанског, без обзира ко не верује у метафизику, ко косовски мит сматра за завет - он зна да ће тако бити.

          Што се тиче понашања у Скупштини, када председник Скупштине у неком будућем мандату буде човек који не буде политички и страначки острашћен и задојен том клицом странчарења, која је огромна и у овом сазиву, а које је било у прошлом, онда неће бити ни онаквих инцидената који су јуче били зато што ће тај човек, који буде водио Скупштину, пазити на ред и пазити да дозволи сваком посланику да изађе у јавност и каже оно шта мисли за шта га је народ изабрао.

          Председниче, волео бих да одговорите без страсти и мржње: да ли ви верујете да постоји могућност да Србија донесе неку нову платформу за преговоре са лажном државом Косовом и Метохијом?

Иван Костић

          Да ли ви верујете да то можете да урадите - да ова Скупштина донесе такву платформу?

          Ако ви не верујете, онда џабе све ми овде причамо и позивамо на геополитичке околности. А оне су сада у свету много боље за нас него 2004. и 2008. године.

          Ако немате идеју, питајте Србе са Косова и Метохије, пошто сте мајстор за анкете - питајте монахе и свештенике на Косову и Метохији шта они мисле који је предлог добар за Србију и да ли се они слажу са предлогом Француске и Немачке, па ћете добити одговор из кога ћете моћи да извучете неку идеју шта треба да урадите по питању будуће политике.

          Председник Скупштине је, у једној емисији, недавно рекао: „Ако се одрекнемо европског пута, остаћемо без посла, хлеба и плата". Да ли ико верује у ово и зашто обмањујете јавност? Србија ни 1917. није остала без хлеба!

          Платформа и поруке са којима председник иде у јавност нису реалне!

          Зашто се жури са доношењем решења? Журе ЕУ и Америка због проблема које имају у свету, а Србији се - не жури! Проблем на Кипру траје од 1974. и 40 година нема решења...

          Економске санкције Србији? Остаћемо без страних инвестиција?

          Царински рат са Аустроугарском 1906, када смо били зависни од трговине са Аустроугарском 88 посто, а 1910. године, када смо нашли тржишта, зависност од Аустроугарске је била 30 посто и повећан је обим размене робе са другим земљама тадашње Европе и света за 30 посто.

          Прича о европским инвестицијама - да нам је ЕУ једина алтернатива - не стоји! Према званичним подацима, једна трећина инвестиција је из Кине.

          У светском БДП, ниво страних инвестиција се смањио у задњих десет година са 5,3 на 1,3 посто - ми треба да се окренемо домаћим инвестицијама, јер то је једина будућност за Србију.

          Неће бити повлачења страних инвестиција, као што није дошло до повлачења страних фирми из Русије. По подацима Универзитета Сент Гален, од 1404 фирме, само је 120 напустило руско тржиште. Неке су продале свој капитал. „Нисан“ је продао за један долар, а направљен је уговор да се после шест година врати фирма за један долар.

          За крај, ко вас саветује, председниче, да се одричете институционалне сарадње са Русијом? Девет месеци се нисте чули са Путином! Дачићу не дозвољавате да се види са Лавровом, иако је био предлог да се виде у трећој земљи!

          Председник Скупштине Србије, на четири позива у Думу не сме да оде! 

          Због чега се одричете јединог партнера који нас чува у СБ и УН?

          ОРЛИЋ: У једној реченици ја само да вам кажем, да сте ме поштено насмејали. Ви боље од мене знате да ли добијам позиве или не добијам и колико. Прецизније информације имате ви, очигледно, на ту тему.

          ВУЧИЋ: Кажете да Бог неће дозволити потписивање. Нисам превелики верник, али верујем у Бога и нисам с њим "на ти", као ви, али рачунам да и неко одавде размишља и то бих оставио земаљском послу да потписује или не потписује, па смо то око потписивања још јуче разрешили.

          Кажете, геополитичке околности су боље за нас. Плашим се да су много лошије за нас него што су икада биле. Плашим се да су најлошије за нас у последњих 10-15 година.

          Зашто? Знам ја како то изгледа код нас Срба. Знам ја. Имам ја ту и у делу породице - е нек је мечка заиграла мало пред њиховим вратима, сада ће Руси да узврате, сада ће овако, сада ће онако, па ће наши да их побеђују, па ће да буде... аха. А онда видите да, у ствари, дебелу цену свега тога плаћамо ми.

          Шта се променило? Ништа, осим што је теже и лошије за нас.

          Што се институционалне сарадње тиче, био сам један од ретких, једини, који се срео са министром Лавровим у УН у септембру месецу, 19. или 20. септембра, и због тога био оштро критикован свуда на Западу. Заборавили сте да се тај сусрет десио, а ја нисам заборавио.

          Да ли мислите да треба да излажемо Србију притиску, па да то треба да радимо сваки дан са свим могућим? Што "помажете" држави на такав начин?

          Шта смо ми ту урадили против руских интереса? Што седимо и трпимо?

          Не мешамо им се у сукобе.

          Знају да је против наших закона када имате добровољце. Сваки дан на Телеграм мрежама гледам причу о српским добровољцима. Што рушите законе Србије?

          Јесам ли им некада замерио то што вас помажу? А ја никада у животу нисам позвао Наваљног нити било кога другог. Само, разлика између мене и вас је што ја поштујем Русију, а не служим Русији, служим само Србији и то је била моја политика и биће моја политика.

          Нашли сте један институт (Сент Гален). Има још један институт који је још повољнији за вашу процену око онога ко је угасио своје фирме, али није питање ко је угасио своје фирме у Русији, већ шта су стварне последице. Последице су -структурално катастрофалне! Иако мање од оних какве су сви очекивали.

          Ви мени о томе говорите, који се тиме бавим сваки дан по цео дан. Гледам и волео бих да прођу и зато не учествујемо у санкцијама и свему другом.

          Дакле: Русија не производи. Има, прво, недостатак за напредну технологију, има недостатак, јер не производи, не постоји на светском тржишту полупроводника, односно чипова. Производе их Американци, дизајнирају. То је оно што је сада најважније - раде са Мексиком и Канадом. Тајван даје више од 50%, али то су амерички чипови и у Европи свега 10% се производи - то су Шведска, Финска, Скандинавске земље.

          Па, ми смо одавде имали покушај реекспорта из Финске за Русију чипова, зато што са тим имају проблеме.

          Дакле, Русија се боље снашла него што су многи мислили, али немојте само, ко Бога вас молим, да ми говорите да им је много лепо што имају санкције. Ко Бога вас молим, јер то је као да слушам „Треће око“ и неке емисије на неким нашим телевизијама које никаквог смисла са реалношћу и додира са реалношћу немају.

          Дакле, веома је тешка ситуација, али неки су очекивали да ће последице бити много теже. Као што ћу вам ја рећи, да бисте видели само колико рационално гледам: највећа грешка Запада је то што су најавили тенкове, посебно немачке тенкове! Хоћете ли да вам кажем зашто? То су страшни тенкови! Не зна се који је бољи! Челенџер, Леопард или Абрамс.

          Они су ујединили руски народ као што га никада нико није ујединио. Имали су проблема са одобравањем рата. Имали су безброј проблема у томе! Како су најавили немачке тенкове, 87% Руса одобрава, а није их било ни на 60%.

          Највећа политичка грешка коју је Запад направио јесу тенкови. Невероватно је како су у једном дану ујединили Русе. А какве то везе има са реалношћу која се тиче економије, технолошким напретком и свим осталим?

          То нема везе са навијањем.

          Када водите земљу или хоћете, пледирате на то да водите земљу, морате на реалан и рационалан начин да сагледавате аргументацију.

          Орлић је тачно реко. Не зато што је еврофанатик, него зато што он зна добро колико проблема имамо, колико тешких речи изговоримо и све друго.

          Не мислите ваљда да треба да се вратимо у 1906. или 1917. годину?

          Година 1917. нам је била толико успешна да смо изгубили трећину мушког становништва што од куге и тифуса, што од постратних последица, а не самог директног ратног учествовања. Треба у те године да се вратимо? То треба да нам буде циљ?

          Разумео сам ја и вашу метафору - када смо то могли да издржимо, можемо да издржимо и много мање тога. Али, ја не мислим да ми треба да издржавамо било шта! Због чега бисмо да издржавамо било шта?

          Немојте да сметнете са ума да смо сви ми данас неупоредиво себичнији него тада. Данас ми не желимо да имамо деце као што смо желели некада да имамо. Данас ми не желимо да радимо по 12 и 14 сати, као некада. Не желимо ни по осам, ни по шест.

          Немамо раднике који ће да раде на путевима. Не можемо да их нађемо. Сви хоће да буду у канцеларији, да раде два до три сата дневно и да имају огромне плате.

          Све се променило или себе нећемо да погледамо у лице, а онда ћемо доћи до погрешних закључака, јер када имате погрешне премисе, закључак ће вам бити погрешан.

          Причате о Царинском рату, а он је допринео анексионој кризи 1908. и Балканским ратовима, а затим и Првом светском рату. Зато што су нас наши односи са Аустријом дотле довели. Срећом, 1908. смо имали Стојана Новаковића који никада неће бити вољен и хваљен у српској историографији. После тога нисмо имали никога ко би нас сачувао такве катастрофе.

          Сада само да ми не говорите – јао, ти си против тога. Не, снимили смо највише филмова о Првом светском рату, о деведесетим, од Кошара до не знам чега, од улица до споменика, од Стефана Немање до свега другог.

          Славна историја! Хајде мало да се зауставимо, да немамо такве последице.

          Хајде да пробамо да чувамо мир, да пробамо да сачувамо децу, да градимо мир и да градимо будућност.

          Молим вас да реалније сагледавате ситуацију. Реците ако знате некога ко је од нас био коректнији према Русима у целој Европи. Због тога сам изложен и порузи и жестоким нападима и језивим притисцима на сваком самиту на коме се појавим и никада ни од кога од њих нисам тражио ни хвала да ми кажу - јер ја нисам тиме бранио Русију већ српску слободу да имамо своју политику и свој став. То је била наша одлука.

Са Сергејом Лавровом у септембру у Њујорку

          Само ми реците, да поправимо све ово, и да урадимо - шта бисмо добили? Шта је то што би нам неко сада помогао?

          Говорите да се инвестиције неће повући. То је језиво и не бих то пожелео никоме. Морам да признам да су се Руси боље снашли него што је било ко било где очекивао. Да ли им је добро? Није. Да ли им је лепо и да ли санкције имају утицаја? Свакако! И то великог. Немојте да имате никаквих илузија, тај који вам прича другачије, тај вас ужасно обмањује и ја вас молим, ако имате времена - дођите до мог кабинета, показаће вам мој тим каквог све ефекта имају.

          Санкције су врло озбиљне и озбиљну штету праве.

          Он се веома добро снашао у монетарној сфери. Паулина или како се већ ова жена зове , бољи су посао обавили него што су на западу очекивали. Али да санкције имају огромног утицаја - имају.

          Што се нас тиче, само да бога молимо да мир завлада што пре. Сваки наставак рата - ми награбусисмо јер нико неће нас да трпи. Не само због санкција Русији него да се Путин не би позвао на косовски преседан.

          Јер је он то њима говорио у разговорима. То су ми рекли и Шолц и Макрон и Шарл Мишел. И он је то јавно рекао. Да ли би се у будућности позивао на то, то је друга ствар.

          Да ли имамо коректан однос? Да, имамо коректан однос.

          Али, мислим да не треба да се играмо са тим и да багателишемо потенцијалне претње које долазе са Запада. Овде није питање љубави и идеологије него опстанка народа и државе. Да се мало више посветимо својим проблемима и да гледамо како ће наша земља да напредује, сигуран сам да бисмо имали више успеха.

           Приредила: Диана Милошевић

 

 

 

Категорије: 

Коментари