Скуопштина Српске о преговорима о БиХ и Инцковом писму - после Васкрса

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ЗОРА ВИДОВИЋ: СРПСКА СЕ НА ЛОНДОНСКОЈ БЕЗИ НИЈЕ НЕПОВОЉНО ЗАДУЖИЛА

* ВИДОВИЋ: „Република Српска је први пут изашла на ту берзу. Северна Македонија је своје обвезнице продавала уз већу камати. Србија, која је десет пута излазила на Лондонску берзу, кренула је са девет, а сада је дошла на 1,6 одсто камате. Руска Федерација кренула је са 12 и дошла на пет одсто. Белорусија је са 6,8 дошла на 5,8 одсто, Турска са 11 на 4,9, Египат са 10 на 6,4 одсто“

_______________________________________________________

       НАРОДНА скупштина Српске о иницијативама за разговор са ФБиХ о могућим решењима за БиХ, као и о писму високог представника којим тражи одузимање повеља заслужним појединцима и намеће колективну кривицу српском народу, расправљати након васкршњих празника.

       До померања је дошло на предлог Клуба посланика СНСД који је једногласно   прихватио скупштински колегијум.

       Те тачке биле су формулисане овако: Покретање иницијативе за разговор и дијалог између страна РС и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ; и - Разматрање писма високог представника у БиХ од 27. јануара 2021. године, упућено председнику Народне скупштине и клубовима посланика.

       Те тачке требало је да буду 3. и 4. на дневном реу, а биће 10. и 11.

       Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске, одговарајући посланицима опозиције који су тврдили да се Српска на Лондонској берзи задужила под превисоком каматом, указала је:

       „Република Српска је први пут изашла на ту берзу. Северна Македонија је своје обвезнице продавала уз већу камати. Србија, која је десет пута излазила на Лондонску берзу, кренула је са девет, а сада је дошла на 1,6 одсто камате. Руска Федерација кренула је са 12 и дошла на пет одсто. Белорусија је са 6,8 дошла на 5,8 одсто, Турска са 11 на 4,9, Египат са 10 на 6,4, Украјина са 9,75 на 4,75 одсто“.

       Посланици Народне скупштине разматрали су и предлог Жељке Цвијановић, председнице РС, да се на позицију председника Уставног суда Српске поново именује Џерард Селман.

 

Категорије: 

Коментари