Скупштина Српске поручила Инцку да јој није надређен и одбацила његова „бонска овлашћења“

ПОТВРДИЋЕ ОДЛУКЕ ОДБОРА КОЈИ ЈЕ ОДЛУЧИВАО О ПОВЕЉАМА ПОВОДОМ ЊЕНИХ 25 ГОДИНА  ПОСТОЈАЊА

 

* СНСД јој предложио да усвоји и овај закључак:  „(Високи представници су) незаконито, противуставно и без ограничења присвојили законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. бонска овлаштења“

         НАРОДНА скупштина Републике Српске констатује да је функција Високог представника у БиХ уведена Анексом X Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да Високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској.

       Стоји ово у одговору НС РС на писмо Валентина Инцка до чијег садржаја је дошао "Глас Српске".

       Према информацијама листа, овакав предлог дао је Клуб посланика СНСД, а усаглашен је и са осталим скупштинским клубовима.

       У тачки 2. овог закључка НС РС "одбацује бонска овлаштења" и констатује да је Високи представник изашао из правног оквира свог деловања, који је утврђен Анексом X  Дејтонског споразума.

       - Јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. "бонска овлаштења" – наводи се у одговору.

       Додаје се да је такво деловање Високог представника противправно и противуставно.

       - Народна скупштина РС одбацује захтев Високог представника и даје подршку одлукама које је донио Одбор за обележавање 25. годишњице постојања и рада НС РС (1991 – 2016) – закључује се у одговору.

       Овај приједлог требало да буде разматран на седници која је почела јутрос, одмах након што се заврши расправа о Покретању иницијативе за разговор и и дајлог између Српске и ФБиХ и три конститутивна народа о могућим решењима за БиХ.     

      https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/glas-srpske-saznaje-...

 

Категорије: 

Коментари