У Скупштини Црне Горе смењен министар Лепосавић, а „геноцид у Сребреници“ претворен у свету краву

СРЕБРЕНИЧКО ГЛАСАЊЕ: 55 ПОСЛАНИКА `ЗА`, 19 ПРОТИВ, УЗА 7 УЗДРЖАНИХ

* У усвојеној „резолуцији о геноциду у Сребреници“ наводи се да је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности и „забрањује јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници

* Посланик Демократског фронта Славен РАДУНОВИЋ: „Десила се велика превара гласача од 30. августа. Направљена је непринципијелна коалиција ДПС и делова Владе Црне Горе и због тога позивам овог момента све који су добили гласове 30. августа грађана Црне Горе да се ослободимо ДПС-а и са њима не градимо Црну Гору да се у најкраћем року скупимо и донесемо одлуку шта ћемо даље. Ко хоће са Фронтом - може са нама да се договори о свему. Сада ресетујемо стање на нулу и тражимо нови договор. Поздрављамо вас и нека вам је срећан ДПС“

_______________________________________________________

       СА 43 гласа `за`, 27 против и 10 уздржаних Скупштина Црне Горе усвојила је предлог премијера Здравка Кривокапића за смену министра правде и мањинских права Владимира Лепосавића.

       Посланик Демократског фронта Славен Радуновић оценио је да је тим чином изневерена воља народа изражена на изборима 30. августа, и поручио „Срећан вам ДПС“, будући да је Лепосавић смењен гласовима бившег режима и дела актуелне парламентарне већине.             

       Скупштина Црне Горе усвојила је и Резолуцију о Сребреници.

       Посланици, њих, 55 је гласало `за`, 19 против, 7 је било уздржаних.

       Амандмани посланика Демократског фронта на Резолуцију о Сребреници нису прихваћени.

Сребреничко гласање

       Резолуција о геноциду у Сребреници је у тачки 3 прописала и забрану јавног негирања постојања или умањења „геноцида у Сребреници“.

       Ево њеног текста.

       Скупштина Црне Горе:

       1) најоштрије осуђује геноцид у Сребреници;

       2) потврђује да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог свјетског рата у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности;

       3) забрањује јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници;

       4) проглашава 11. јул Даном сјећања на жртве Сребренице;

       5) потврђује ријешеност државе Црне Горе, пуноправне чланице НАТО алијансе, да афирмише вриједности мира и стабилности;

       6) позива надлежне институције на спровођење истрага и процесуирање оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човјечности;

       7) изражава саосјећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и позива све сусједне државе да наставе да обезбјеђују правду и дугорочну подршку преживјелима“.

       Након што је усвојена Резолуција и смијењен министар Владимир Лепосавић, шеф посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић најавио је бојкот рада Скупштине.

       „Десила се велика превара гласача од 30. августа. Направљена је непринципијелна коалиција ДПС и делова Владе Црне Горе и због тога позивам овог момента све који су добили гласове 30. августа грађана Црне Горе да се ослободимо ДПС-а и са њима не градимо Црну Гору да се у најкраћем року скупимо и донесемо одлуку шта ћемо даље јер смо сви и даље живи и здрави и сви смо добили гласове грађана Црне Горе који нису очекивали да ће ДПС смењивати наше министре. До тада, док се не говоримо о томе, нећемо улазити више у пленум.

       - Ако имате овде нову већину - само изволите са њима. Ко хоће са Фронтом - може са нама да се договори о свему. Ово исто важи и за парламент и за руководство парламента у случају да се оглушите о ово што вам говоримо. Сада ресетујемо стање на нулу и тражимо нови договор. Поздрављамо вас и нека вам је срећан ДПС“, рекао је Радуновић.

       https://www.in4s.net/sokantno-najnovija-skupstinska-vecina-zabranila-slo...

 

Категорије: 

Коментари