Вишковић: Нису дочекали да им Српска љуби скуте и да моли њихов новац па су нервозни

ПОВОДОМ ЗАДУЖИВАЊА НА ЛОНДОНСКОЈ БЕРЗИ: ХТЕЛИ СУ ДА КЛЕКНЕМО ПА ДА НАМ ДИКТИРАЈУ УСЛОВЕ

* Председник Владе РС нагласио: „Да нисмо успели – то би био у најмању руку био мобинг Међународног монетарног фонда. А  за нас пренос надлежности Републике Српске нема цену

___________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су многи, након што је Република Српска изашла на Лондонску берзу и обезбедила средства за овогодишњи буджет, постали нервозни јер нису очекивали да ће новац за функционисање успети да обезбеди на другим финансијским тржиштима.

       „Зато је дошла нервоза од многих који нису очекивали да ће Република Српска бити спремна да обезбеди на другим финансијским тржиштима новац за своје функционисање", рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

       Он је навео да се очекивало да ће Српска морати да клекне и љуби скуте и моли за њихов новац, а онда ће они диктирати услове које мисле да могу.

       „Али, то није прошло", истакао је Вишковић и додао да је Република Српска урадила све што се од ње очекивало.

       Према његовим ријечима, да није успела изаћи на Лондонску берзу и обезбедити средства за овогодишњи буџет, који је усвојен половином децембра прошле године, вероватно би данас преживљавали и то би у најмању руку био мобинг Међународног монетарног фонда.

       Он је навео да "пренос надлежности Републике Српске нема цену".

       Током скупштинске расправе о сету закона којима се уређује повећање плата и побољшање материјалног положаја свих радника у Српској, премијер Вишковић је рекао да ће предложено повећање плата свих радника у Српској коштати локалне заједнице 10 милиона КМ.

       Вишковић је навео да очекује да пословна заједница прати мере Владе Српске и да из својих новчаних резерви повећа плате запосленима.

       „Сет закона о повећању плата смо у овом моменту могли да понудимо. Ако буду створени услови радићемо и неке додатне мере”, рекао је Вишковић у Народној скупштини РС.

       Он је додао да се не може очекивати да буџет Српске све плати реалном и јавном сектору.

       „До сада смо се из буџета Српске, по разним основама, одрекли неколико десетина милиона КМ, а буџет за ову годину проширили смо за готово 100 милиона КМ”, нагласио је Вишковић.

       (Срна)

 

Категорије: 

Коментари