Вучић посланицима: Ситуација са КиМ много је сложенија и од Куртијевог `када` и од мог `никада` и од вашег аплауза

„НАМА НА КиМ НИЈЕ ПОТРЕБАН ЗАМРЗНУТИ КОНФЛИКТ ЈЕР ГА НЕКО МОЖЕ ОДМРЗНУТИ“

* „У Београду се чује како је битно само да што више пролази време пошто ћемо ми по питању КиМ бити све јачи а Косово све слабије. Економски је то тачно, а питање је да ли је тачно и политички. Западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и даље ће се залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену

* „Једина тема за Приштину (за време последње рунде у Бриселу) била је када ћемо да признамо Косово. И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Курти је пет пута поновио, када, када, када... Мирно и смиреним тоном сам му одговорио - никада”, рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали

* „Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на КиМ, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочавају наш народ и држава на КиМ. Тренутно на КиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца

* „Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе... Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку, слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни”

* „Проблем КиМ нисмо решили. Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву желимо земљу да оставимо потомцима... Пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују

___________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да нама није потребан замрзнути конфликт на КиМ , јер ако не дође до компромисног решења можемо да дођемо у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт.

       Вучић је представљајући посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ рекао да је људима у Београду који седе по кафићима лако да причају о томе како нам је потребан замрзнути конфлит, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на КиМ и поготово у српским енклавама.

       „Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у будућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

       Председник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију децу враћа у мртвачким сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избегне.

       Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању КиМ пошто ћемо ми бити све јачи а Косово све слабије.

       Како каже, економски је то тачно, а питање је да ли је тачно и политички.

       Вучић напомиње да западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену.

Курти пет пута питао – ада?`, мој

одговор увек – икада!`

       Председник Александар Вучић пренео је посланицима у парламенту детаље са последње рунде дијалога у Бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Косова.

       Пренео је да га је Аљбин Курти пет пута у Бриселу прошле недеље питао `када ће Србија то учинити`, а да је његов једини одговор увек - никада, што је у сали пропраћено аплаузом.

       Вучић је посланицима рекао да је позиција Србије таква да је дијалог једини могући оквир за решење питања са Приштином.

       „Представницима ЕУ смо више пута предочили да нисмо исти. Београд је готово све из основног споразума испунио, можда постоје још неки детаљи, али оно што је основно, срж, суштина шест од 15 тачака, Албанци нису спремни да прихвате и они то данас недвосмислено говоре, иако никад раније нису на тај начин”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

       Он је пренео да је на последњем сусрету, 15. јуна, у присуству Борела и Лајчака, Курти у више наврата недвосмислено поновио да њих не интересује што је нека претходна власт потписала, јер је за њих легитимно само оно што се догађа после 14 фебруара.

       „Мислио сам да све знам о нашим преговорима о КиМ, јер сам имао разговора колико сви остали заједно, и одједном ми у глави 14. фебруар. Шта је било 14. фебруара... А, за њих је то најважнији дан у историји човечанства, јер је тада народ тзв. Косова донео одлучујућу одлуку за будућност, да Курти преузме владу”, рекао је Вучић.

       Од тада се за њих све променило, и ништа више не важи, јер хоће да преговарају на другачији начин - да ми истог секунда признамо и прихватимо чињеницу да су они тзв. „Република Косово”, а да је без тога, за њих, дијалог бесмислен.

       Како је рекао, иако се трудио да на пристојан начин укаже да постоји безброј тема за дијалог - енергетика, слободан проток робе, људи, услуга, нестали... - једина тема за Приштину била је када ћемо да признамо Косово.

       „И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Курти је пет пута поновио, када, када, када... Мирно и смиреним тоном сам му одговорио - никада”, рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали.

       На тај аплауз је Вучић реаговао констатацијом:

       „Ситуација је много тежа за све, од њиховог када, до мог никада и ваше реакције”.

       Додао је да је „никада” увек његов одговор јер је немогуће одговорити другачије на провокације.

       „Нити мислим да је могуће донети другачије решење, али зато је компромис једино решење”, поновио је Вучић.

       Он је рекао и да су сви споразуми објављени на веб сајту Канцеларије за КиМ, што, како је навео, говори због безброј неистина које свакодневно слуша - како негде неко нешто крије и покушава да обмане јавност.

       „Сви могу да прочитају сваки акт у чијем потписивању је учествовала Србија, њене институције и органи. Поштујемо политичке супарнике, али у савремено доба, са промењеном парадигмом друштва и медија, није важно да ли говорите истину и да ли сте одговорни и озбиљни већ да прикупите лајкове на друштвеним мрежама и то обично најекстремнијим и најнеодговорнијим ставовима. Зато смо слушали да смо нешто сакривали. А свако може да прочита све споразуме”, рекао је Вучић.

Немамо право да осионо преговарамо са Приштином

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање шта наша држава може да учини да помогне Србима на Косову и Метохији и оценио да Београд нема права на арогантан приступ у преговорима са Приштином, без обзира што они мисле да то право имају.

       Вучић је на посебној седници Народне скупштине Србије на којој информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Косову и Метохији, казао и да је сам себи замерио што је у једном тренутку реаговао емоционално и непотребним увредама одговорио другој страни.

       „Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

       Додао је да је жив човек и да понекад емоционално реагује.

       „Понекада не можете да трпите да три сата слушате глупости, неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете”, казао је Вучић.

Данас је на КиМ однос Срба и

Албанаца један према 15

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да тренутно на КиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца.

       Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочавају наш народ и држава на КиМ, рекао је он.

       Срби су од доминантног народа на КиМ, у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године”, рекао је Вучић додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међународних снага.

       Вучић је представљајући посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ рекао да су наше рачунице о томе колико тренутно има Срба и Албанаца на КиМ најтачније и најпрофесионалније урађене, без обзира на све неистине и претеривања са наше и њихове стране у погледу броја Срба и Албанаца.

       „Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на КиМ, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на КиМ”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

       Истиче да је пуно урађено да се помогне нашем народу на КиМ и да смо просечно давали годишње око 500 милиона евра за наш народ на КиМ, а да смо 2020. и да ћемо 2021. завршити са више од 750 и чак 800 милиона евра датих нашем народу на КиМ.

       Подсетио је да лекари, наставници и други добијају за 50 одсто већа примања на КиМ него у централној Србији, али да се и даље Срби исељавају са Косова и да тај тренд држава није успела да промени.

       Каже да је тај одлив становништва, ипак, мањи него 2000-тих година, али да и даље Срби са КиМ одлазе у Крагујевац, Краљево, Крушевац, Смедерево, Београд и друге градове централне Србије очекујући бољи живот и сигурност.

Од решења косовског проблема зависи

будућност наше деце и државе

       Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је данас председник Србије Александар Вучић обраћајући се Скупштини.

       Вучић, подносећи извештај о КиМ, рекао је да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују.

       Захвалио се свима који су свесни важности питања КиМ за Србију и наш народ у целини, преноси Танјуг.

       Реч је о питању које је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања”, објаснио је он.       Вучић је казао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо решити то питање, морам казати проблем нисмо решили.

       „Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву желимо земљу да оставимо потомцима”, рекао је он.

       Вучић је истакао да је то дуг према сваком припаднику нашег народу у земљи и расејању.

Вучић пред посланицима

представља извештај о КиМ

       Посебна седница Скупштине Србије, на којој председник Александар Вучић информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Косову и Метохији, почела је данас у 12 сати.

       Посланици су председника Вучића, по уласку у салу, дочекали аплаузом.

       Поред Вучића, седници присуствују и министри Никола Селаковић и Марија Обрадовић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници Српске листе, председници општина са КиМ...

       Седници присуствује 190 посланика, јавља Танјуг.

       На почетку, председник парламента Ивица Дачић подсетио је и да су на данашњи дан, пре 23 године, киднаповани српски рудари на Косову и Метохији, које су албански терористи присилно одвели из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац”, Термоелектране „Обилић”, а њихова судбина до данас није разрешена.

       Вучић посланицима представља Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

 

Категорије: 

Коментари