Америчке подморнице почеле да носе нуклеарне бомбе снаге оне која је била бачена на Хирошиму

ПЕНТАГОН ОБЈАВИО ДА ЈЕ ТО БИЛО ПОТРЕБНО РАДИ „ОБУЗДАВАЊА ЗЕМАЉА ПОПУТ РУСИЈЕ“

* Асоцијација америчких научника објавила да је балистичке ракете Trident са нуклеарним главама мале снаге W76-2 прва добила подморница „Тенеси“. Такве бојеве главе имају снагу пет килотона, а једна ракета може да их носи по неколико

_________________________________________________________________

        ПЕНТАГОН је саопштио да су америчке подморнице опремљене и ракетама са нуклеарним бомбама мале снаге.

        Признао је и да је то урађено због „обуздавања противника какав је Русија“. Уз додатно образложење заменика министра одбране САД за политичка питања Џона Руда:

        „Тај допунски ударни потенцијал обезбедиће САД брзо, тешко рањиво стратешко оружје мале снаге. То ће појачати наш потенцијал за одвраћање. Те нове ракете на нашим подморницама треба да  продемонстрирају потенцијалним противницима нашу спремност да одреагујемо на све могуће претње“.

W76-2

        Прво је Асоцијација америчких научника објавила да је балистичке ракете Trident са нуклеарним главама мале снаге W76-2 добила подморница „Тенеси“.

        Такве бојеве главе имају снагу пет килотона, а једна ракета може да их носи по неколико.

        Експерти се у већини слажу да то оружје повећава ризик избијања нуклеарног рата.     

        Агенција Reuters указује да се ради о бомбама разорног потенцијала мањег од 20 килотона. Међутим, америчка атомска бомба бачена на Хирошиму била је приближно те снаге.

        У фебруару 2018-те, САД  су утврдиле своју нову „нукеларну доктрину“ којом су за себе резервисале право да прве употребе нуклеарно оружје.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари