Амерички адмирал: Атлантик за нас више није безбедан, Руси и Кинези могу тући наше бродове још док су у лукама

ЕНДРЈУ ЛУИС: РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ ПАТРОЛИРАЈУ АТЛАНТИКОМ У СВАКО ДОБА

Руска подморница класе "Јасењ"

* The Drive: Минуле јесени у северном Атлантику је више америчких ратних бродова, подморница и авиона „неколико недеља безуспешно ловило руску подморницу класе Јасењ“

_______________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе више не могу да Атлантик сматрају зоном своје неприкосновене доминације – изјавио је елитни амерички адмирал Ендрју Луис који командује заједничким поморским снагама НАТО у Норфолку.

        Он је на заједничком заседању Војно-поморског института САД и Центра за стратешке и  међународне студије признао да су се ствари промениле због „активности руских подморница“.

        Признао је и да команданти америчких ратних бродова војне луке на источној обали САД више не могу сматрати сигурним. Додатно је објаснио:     

        „Наши бродови више не могу рачунати с тим да ће дуже наше Источне обале бити у безбедној зони, нити да ће моћи да несметано пресецају Атлантик да би дејствовали негде другде“.

        Према Луисовим речима, Русија повећава број подморница у водама Атлантског океана, а међу њима све је више савремених и бешумних.

        Те подморнице, упозорио је адмирал, те подморнице је „практично немогуће открити, а носе смртоносно наоружање“.

        Луис је прецизирао да руске подморнице „патролирају Атлантиком у свако доба“.

        Луис за све ово није наводио никакве доказе, али је указао да и Русија и Кина располажу потенцијалом да америчке ратне бродове атакују док се још налазе у својим лукама.

        Објаснио је да се такви напади могу изводити и дроновима и квадроптерима.

        The Drive објавио да је минуле јесени у северном Атлантику више америчких ратних бродова, подморница и авиона „неколико недеља безуспешно ловило руску подморницу класе Јасењ“.  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари