Еспер обећао Конгресу САД хиперсоничне ракете кроз две године, али их неће бити још 5-7

ЗАСАД РАДЕ НА Х-51 КОЈА ЈЕ НА ДОЊОЈ ГРАНИЦИ ХИПЕРСОНИЧНОСТИ

* Москвовски експерт Алексеј АНПИЛОГОВ: „Да, заостају Американци за Русијом, али пет, максимум – седам година. Прво такво оружје код њих ће реално пробно летети за неколико година. Хиперсоничност прави много проблема: гориво слабије сагорева при таквим брзинама, сам апарат ради под огромном температуром. Зато Еспер изиграва оптимисту јер му у супротном нико не би дао новац“

______________________________________________________________

        ШЕФ Пентагона Марк Еспер изјавио је да ће се хиперсоничне ракете у арсеналу САД појавити током наредне две године.

        Неколико сати раније, у Вашингтону је објављено да САД раде на хипероничној ракети са балистичком главом.

        Уз признање: да је то ракета домета који је био забрањен Споразумом о ракетама средњег и малог домета из које су САД неадно иступиле.

        Москвовски експерт Алексеј Анпилогов сматра да Еспер „маше“ ракетом која још реално не постоји и да то чини да би од Конгреса САД изејствовао новац за њено финансирање.

        Анпилогов указује да је Еспер имао у виду  ракету X51, за коју није јасно да ли је уопште летела, у сваком случају - није сасвим готова ракета, а није ни у правом смислу хиперсонична:

        „Према доступним подацима, та ракета треба да лети брзином 5,1 Маха. То јест, то нека најнижа граница хипероничности. У стушини, САД имају програм производње хиперсоничног оружја, али нису стигли до његовог правог тестирања“.

        Анпилогов наглашава да се не може тврдити да су САД у овој врсти наоружања ненадокнадиво заостале за Русијом:

        „Да, заостају Американци, али пет, максимум – седам година. Прво такво оружје код њих ће реално пробно летети за неколико година. Хиперсоничност прави много проблема: гориво слабије сагорева при таквим брзинама, сам апарат ради под огромном температуром. Зато Еспер изиграва оптимисту јер му у супротном нико не би дао новац“.

        - Он, наравно, не може да јавно каже да још нема ракету. Стога и тврди да је фактички има, а плашење Конгреса Русијом одлично функционише.

        Прошле недеље је Џон Болтон, Трампов помоћник за националну безбедност, тврдио да је Русија своје хиперсониктехнологије украла од САД.

        Из Москве му је одмах постављено питање: како да вам украдемо оно што немате?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари