Пентагон одустао од рада на новој генерацији ПРО, жели универзални пресретач

ОДУСТАО ИАКО ЈЕ У ТЕ ПРОТИВРАКЕТНЕ СИСТЕМЕ УЛОЖИО ПРЕКО 1,2 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

* Неки већ проценили да је одустајање индиректно признање пораза у трци у наоружању са Русијом. Другим речима: да је систем ПРО од којег се одустало – иако се још није ни појавио – застарео за руске хиперсоничне системе

________________________________________________________________________

        ПЕНТАГОН је објавио да обуставља рад на новој генерацији система противракетне одбране. Упркос томе што је на тај систем досад потрођио више од 1,2 милијраде долара.

        Прецизирао је да се одлука тиче и нових типова пресретача интерконтиненталних ракета.

        Такође: да је проценио да не би било сврсисходно да се тај програм ПРО – који је био поверен компанији Boeing и њеном партнеру Raytheon-у - даље финансира.

        Зато што су „технички проблеми“ унутар пројекта такви и толики да су или несавладиви или би цена њиховог отклањања била превисока.

        Неки експерти већ су објаснили да је војни врх САД повукао овај неочекивани потез због убрзаног развоја ракетних технологија у Русији и Кини који је већ довео у питање сам смисао обустављеног пројекта иако се у САД на њему ради целу деценију.

        Пентагон тренутно располаже са 44 пресретача интерконтиненталних ракета, који су махом постављени на Аљасци. Сви су у шахтама, а туђе ракете-циљеве уништавају физичким сударањем са њима.

        Американци су планирали да произведу још 20 таквих ПРО-пресретача, али је сада и то дошло у питање.

        Пентагон је саопштио и да ће му одсад приоритет бити ракете-пресретачи „наредне генерације“. Са побољшаним карактеристикама не само `пресретача` него и ракете која ће га носити.

        Из овога су неки већ извукли закључак да Пентагон жели „универзални пресретач који би обезбеђивао заштиту од широког спектра ракетних претњи“. пре свега од хиперсоничних ракета Русије и Кине.

        Што је још индикативније, појавиле су се и процене да је одлука Пентагона признање да је Русија победила у „последњој фази трке у наоружању“. Поготово у конструкцији и производњи хиперсоничног оружја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари