Скапароти тражи додатне авионе и ратне бродове за „обуздавање Русије“

НЕ КРИЈЕ И ДА ВАШИНГТОН ЖЕЛИ ПОТИСКИВАЊЕ РУСИЈЕ И ЊЕНОГ ВОЈНОГ ПРИСУСТВА НА АРКТИКУ

* Шеф Европске команде оружаних снага САД Кертис СКАПАРОТИ: „Потребан нам је новац да бисмо обезбедили муњевиту концентрацију и довођење у борбену приправност додатних авиона четврте и пете генерације. Тражимо и додатни поморски потенцијал да бисмо поваћали смртоносност поморског сегмента нашег наоружања“

___________________________________________________________________

         ЕВРОПСКА команда оружаних снага САД тражи додатну авијацију и поморске снаге за обуздавање Русије – изјавио је генерал Кертис Скапароти.

         Он је на челу те америчке команде, а тврди да би то било „у оквирима Европске одбрамбене иницијативе“.

         Додатно је открио и објаснио:

         „Потребан нам је новац да бисмо обезбедили муњевиту концентрацију и довођење у борбену приправност додатних авиона четврте и пете генерације. Тражимо и додатни поморски потенцијал да бисмо поваћали смртоносност поморског сегмента нашег наоружања и могли да парирамо руском потенцијалу на морима. Све ово изискује и побољшавање потребне инфраструктуре“.        

         Скапароти је навео и да са Пентагоном ради на „повећању ротационог присуства (у водама око Русије) разарача са ракетним оружјем, група бродова на челу са носачима авиона и подморница“.

Руски бродови и хеликоптери - Црно море

         Задовољно је оценио: „ Све ће то бити смртоносна убојна сила која ће обуздавати наше противнике и парирати и растућим опасностима у подводној сфери. Добро је што ћемо током 2019-те у Европи проширити и своју и ПВО и ПРО архитектуру“.

         Скапароти је истовремено затражио и „нове могућности у области шпијунаже“.     

         Он је, иначе, изјавио и да су САД спремне „обуздавају амбиције Русије и на Арктику“, Нагласио је да је то „важан регион за Вашингтон“ и наставио:

         „Сада је Северни морски пут дуже отворен за пловидбу него раније, а ми смо за њега заинтересовани. Бићемо конкуренти Русији која је –јер је њој најближи – повећала свој војни потенциј у региону, открила низ аеродрома и поставила модерне радаре“.        

         Додао је да Москва премешта на Арктик и неке одбрамбене системе и истакао:        

         „Морали смо да због тога изменимо дислокацију неких својих снага и оперативне тенденције да бисмо могли да тамо обуздавамо Русију. Већ смо послали сигнал да је Арктик за нас важан“.

         Руски вице-премијер Јуриј Борисов прошле недеље је изјавио да је Арктик „у зони интереса Москве“ и да она зато „ту неће упустити оно што је њено“.

 

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари