The New York Times: Вашингтон планира повлачење свих 50 нуклеарних авио-бомби из Турске

У АМЕРИЧКОМ ВРХУ СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ТО ОРУЖЈЕ ПОСТАЛО ТАЛАЦ ЕРДОГАНА И ЊЕГОВОГ ОПОНИРАЊА САД

Инџирлик

* Пентагон изван САД  има пет база са око 150 тактичких нуклеарних бомби. Те базе се налазе у Немачкој, Холандији и Белгији – са по 20 тактичких нуклеарних авио-бомби B61 у свакој  - и у Италији (40) и Турској (50)

________________________________________________________________________

        ДРЖАВНО-војни врх Сједињених Држава размишља о повлачењу са територије Турске – тачниј, са њене авио-базе Инџирлик -  свих 50 нуклеарних авио-бомбиB61.

        Ово је објавио најутицајнији амерички дневни лист The New York Times који се позвао на „добро обавештене изворе“ у врху власти у Вашингтону.

        Објавио је и да о „варијантама повлачења тактичког нуклеарног оружја из Инџирлика“ разговарају високи представници Стејт департмана и Министарства енергетике САД у чијој надлежности је чување нуклеарних арсенала.

        Повлачење је – наглашава The New York Times – постало актуелно зато што је Турска на североистоку Сирије започела рат против Курда.

        Лист преноси мишљење једног неименованог америчког „високог функционера“ који је оценио да је нуклеарно оружје САД у Турској „фактички постало талац Реџепа Тајипа Ердогана и његовог супротстављања утицају САД.

        Симптоматично је што је исти функционер ствари поставио овако:

        „Повлачење тих авио-бомби означило би крај

турско-америчке алијансе, а остављање у Инџирлику  - пристајање на нуклеарну рањивост САД“.

        Пентагон изван САД  има пет база са око 150 тактичких нуклеарних бомби.

        Те базе се налазе у Немачкој, Холандији и Белгији – са по 20 тактичких нуклеарних авио-бомби B61 у свакој  - и у Италији (40) и Турској (50).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари