Сто утицајних конзервативних католика оптужило папу Франциска за клањање идолима

МЕЂУ ПОТПИСНИЦИМА ПЕТИЦИЈЕ И АРХИЕПИСКОП ВИГАНО КОЈИ ЈЕ СА ПАПОМ У КОНФЛИКТУ

Овако је то изгледало у ватиканском врту

* У петицији против папе тврди се да је Франциско прекршио прву Божију заповест: Немај других богова осим мене и да му за то прети „вечно проклетство“

* Први на списку Францискових грехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана „обави акт идолопоклонства богињи  латиноамеричког индијанског народа Кечуа Мама Пача“ и да се „идол постави поред олтара Светог Петра“

* Све се ово издогађало током октобра – за време „Амазонског синода“ у Ватикану који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке. На том скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати – ђакони. Такође: може ли се католичко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању света, традицијама, симболима и обредима

________________________________________________________________________

        СТО католичких прелата и свештеника и светосних научника оптужило је папу Франциска за – паганство.

        Објаснили су и због чега: због исказивања поштовања симболима јужноамеричке паганске богиње. И не било где - у Ватикану.

        У петицији против папе, коју су потписали, тврде да је Франциско прекршио прву Божију заповест: Немај других богова осим мене и да му за то прети „вечно проклетство“.

        Затражили су од поглавара римокатолика да се „јавно покаје за своје грехове“.

        Текст петиције написан је на три странице на седам језика.

И овако

        Први на списку Францискових грехова је давање дозволе да се почетком октобра у врту Ватикана „обави акт идолопоклонства паганској богињи Мама Пача“ и да се „идол постави поред олтара Светог Петра“.

        Тврде да се потом „идол“ – по папином одобрењу – појавио у цркви Санта-Марија-ин-Траспонтина. И да се Франциско извинио када су га „гневни католици“ бацили у Тибар.

        Наводе и да је за време једне мисе на олтар поставио „посуду која је коришћена приликом обреда у част Пачамаме“.

        Све се ово издогађало током октобра – за време „Амазонског синода у Ватикану“ који је окупио 184 католичка епископа из Јужне Америке.

        На том епископском скупу се расправљало и о томе могу ли се свештеници женити, а жене постајати – ђакони. Такође: може ли се католичко богослужење прилагођавати житељима Амазоније, њиховом поимању света, традицијама, симболима и обредима.

        Тако се у Ватикану појавила Мама Пача, једно од главних божанстава у митологији јужноамеричког индијанског племена Кечуа.

        Она се од 2009-те у Боливији на државном нивоу поштује као богиња плодности.

        У том `синоду` није било потпуне сагласности ни поводом свештеничких бракова, ни поводом жена-ђакона, ни поводом адаптације мисе.

        Франциско ће се о тим питањима изјаснити до краја године.

Папа пред копијом Лурда у ватиканској пећини

        Потписници петиције подозревају да је папа своје одлуке већ донео и да је Амазонију довео у Ватикан да би од ње започео либералне реформе у католицизму.

        Специјалиста за питања религија Александар Дворкин поводом свега је указао:

        „Франциско је језуита, а они су у латинској Америци још од 60-их година прошлог века на левим позицијама. Сам папа се конзервативцима у својој цркви, наравно, не свиђа“.

        Петицију је потписао и  католички архиепископ Вигано, који је одраније у конфликту са Франциском, а у њој му се замера и потписивање „Документа о људском братству у прилог мира и коегзистенције“ који је потписао са Ахмедом Ел Тајебом, великим имамом џамије Ал-Азхар.

        Ватикан је оптужбе одбацио, наводећи да се није радило ни о каквом паганству већ о исказивању поштовања према веровањима народа Амазоније и њиховим симболима. И културним и религиозним.

        Са Француском се веровастно ништа неће догодити. Поред осталог – и због догме о папској непогрешивости и несмењивости.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари