Нема спајања са „Набуком”

       ИЗ „ГАСПРОМОВОГ“ И РУСКОГ УГЛА

        (март 2011.)

          СРБИЈА ће у децембру 2015. године добијати 15 милијарди кубика гаса, а до 2020. ће се те количине повећавати, изјавио је Марсел Крамер, генерални директор предузећа “Јужни ток”.

          Он је подсетио да је Србија прва изградила студију изводљивости за део гасовода који пролази кроз Србију и да је већ формирано заједничко предузеће за "Јужни ток".

          Гасовод ће у Србију улазити код Зајечара, а постоје две варијанте за његов излазак у Мађарску, што ће зависити од коначне трасе гасовода.

          Крамер је казао да постоје две велике препреке на траси гасовода кроз Србију, а то су реке Дунав и Тиса, додајући да је при одређивању трасе вођено рачуна о локалним специфичностима земаља кроз које пролази гасовод.

          Говорећи о проблемима који су се тичу договора са Турском за трасу гасовода Јужни ток, генерални директор "Јужног тока" је рекао да Турска не одбија пролазак гасовода кроз њене територијалне воде Црног мора, истакавши да је та земља само затражила додатне документе које ће руководство "Јужног тока" и доставити.

          Према његовим речима, са Турском постоји прелиминарни договор и та земља ће дозволити рад, али посотоје неке законске иницијативе везане за издавање дозвола, што ће бити решено.

          Он је оценио да гасовод "Јужни ток" и "Набуко" нису конкурентски пројекти истакавши да, уколико тај пројекат у потпуности буде успео да се развије, свакако треба да буде реализован.

          Крамер је искључио могућност спајања "Набука" и "Јужног тока", јер би, како је рекао, морало да се усагласи пуно страна - учесница у та два пројекта.

       СПОР СА ТУРСКОМ НЕ ОДЛАЖЕ СТАРТ

        (мај 2011,)

          РУСКО-турска полемика око изградње гасовода “Јужни ток” неће одложити прве испоруке гаса овом рутом планиране за 2015, изјавио је Марсел Крамер, председник Управног одбора компаније “Соут Стрим АГ”.

          Он је у интервјуу телевизијској станици “Раша тудеј“ изјавио да је руско-турска полемика око "Јужног тока" изузетно значајно питање за обе стране које улажу велике напоре да га што пре реше. Нагласио је да засад ништа не указује да би ови проблеми могли да угрозе почетак првих испорука гаса већ 2015. године.

          Турска одуговлачи са издавањем дозвола за полагање гасовода у својим територијалним водама Црног мора, а амбасадор Руске Федерације у Анкари Владимир Ивановски је раније указивао да турска званичници имају додатна питања пошто су се упознали са студијом изводљивости подводне деонице гасовода.

          Валериј Јазев, потпредседник руске Државне думе и председник Руске гасне заједнице, уверен је да ће Турска одобрити изградњу и усагласити сва питања око гасовода. Он је прецизирао да рок за доношење одлуке зависи од сложеног процеса узајамног усаглашавања, али је такође нагласио да ће “Јужни ток” бити изграђен у року.

          Павел Одеров, директор сектора за спољноекономско пословање “Гаспрома”, почетком априла је изјавио да је холдинг добио од Турске дозволу за подводна испитивања за пројекат “Јужни ток”. При том је бјаснио да су испитивања неопходна у фази почетног техничког пројектовања (ФЕЕД), на основу којих ће турским регулаторним службама бити достављена додатна информација, што ће бити и основа за добијање дозволе за изградњу.

          “Гаспром” завршава радове на заједничкој студији изводљивости пројекта “Јужни ток” и овог лета ће објавити висину инвестиција и коначну маршруту гасовода

       УЛАЗЕ НЕМЦИ И ФРАНЦУЗИ

         (мај 2011.)

           РУСКИ “Гаспром” не искључује могућност да се пројекту “Јужни ток” прикључе нови учесници, изјавио је у Братислави Александар Медведев, потпредседник холдинга.

          - Група учесника је формирана, али су врата и даље отворена - изјавио је Медведев.

          Прошле године постигнут је договор да се у пројекат укључи компанија Електрисите де Франс (ЕдФ), са уделом од десет процената на рачун смањења удела компаније Ени. Долазак француског партнера се, после одлагања, очекује до краја 2011. године.

          “Гаспром” и немачка компанија “Винтершал” су у марту договориле улазак ове компаније у састав акционара “Јужног тока” са уделом од 15 процената, такође на рачун смањења удела италијанске фирме Ени.

          Алексеј Милер, председник управног одбора "Гаспрома", изјављивао је раније да је ове године планирано потписивање новог акционарског споразума између учесника пројекта.

       БРЗА ОДЛУКА О ТРАСИ

         (април 2011.)

           "ГАСПРОМ" ће коначну одлуку о траси и капиталним издацима за пројекат гасовода Јужни ток донети у мају или јуну 2011, најавио је Павел Одеров, директор "Гаспрома" за послове у иностранству.

          Како преноси агенција Прајм-ТАСС, Одеров је, такође, потврдио да се очекује да гасовод пун годишњи капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса достигне 2018. године, како је "Гаспром"раније  и објавио.

Изградња гасовода треба да почне 2013. а први део "Јужног тока" би требало да проради у децембру 2015.

       ТУРСКА САМО ЧЕКА ДОКУМЕНТАЦИЈУ

         (април 2011.)

           "ГАСПРОМ" је објавио да очекује да од Турске добије дозволу за изградњу гасовода "Јужни ток" на њеној територији након што тој земљи достави сву неопходну пројектну документацију.

          Валериј Голубјев, заменик шефа "Гаспрома", рекао је да се тешко може очекивати добијање дозволе пре израде све неопходне техничке документације.

          - Данас смо у фази израде те документације и вршења експертизе - казао је он, али није хтео да наведе рокове за предају докумената Турској.

          Раније се очекивало да ће Турска дати “зелено светло” за изградњу гасовода по њеној морској територији до краја октобра 2010. године.

          Због спора са Турском, поједини руски званичници почели су да говоре о могућем одустајању од Јужног тока, што је потом било демантовано.

       РУСИ НИКОМ НИШТА ОД СВОГ УДЕЛА

         (март 2011.)

          АКЦИОНАРИ “Јужног тока” коначно су се усагласили и договорили да француски електроенергетски концерн ЕДФ добије удео од десет одсто у том пројекту.

          ЕДФ ће у пројекту тог гасовода добити десет одсто на рачун удела италијанског концерна Ени, док ће "Гаспром" задржати својих 50 одсто, пише руски пословни дневник “Ведомости”.

          Трансакција прикључења ЕДФ пројекту “Јужни ток” биће завршена до краја 2011. године, рекао је извор близак једном од акционара пројекта. Ени у пројекту сада учествује са 35 процената, с обзиром да је уступила и 15 процената немачкој компанији Винтершал.

          Прикључење француског ЕДФ „Јужном току“ договорено је још крајем 2009. године, али трансакција није била затворена јер стране нису могле да договоре све параметре.

          Првобитно је било планирано да пакет ЕДФ буде десет процената на рачун смањеног удела Ени, али су Италијани захтевали од "Гаспрома" паритетно смањење. Од тада су услови споразума са ЕДФ више пута мењани.

Почетком 2010. године је најављивано да ће ЕДФ добити 20 процената, с тим да “Гаспром” препусти половину тог удела. Руски холдинг је успео да блокира ову иницијативу и договори прикључење пројекту немачке “Винтершал”, с тим сто је Ени пристала да тој немачкој компанији препусти 15 процената.

          Акционарски споразум свих учесника пројекта - “Гаспрома”, “Ени”, “Винтершал” и ЕДФ - биће потписан до краја 2011. године, кажу извори московског пословног дневника.

          “Гаспрому” одговара већи прој партнера у пројекту, сматра аналитичар “Московске банке” Денис Борисов, указујући на нестабилну ситуацију на тржишту гаса и иступање европских компанија против дугорочних уговора за испоруке. “Нови партнер у пројекту је гарантовани потрошач руског гаса”, објашњава тај аналитичар.

       СТАТУС КАКАВ ИМА СЕВЕРНИ ТОК

        (јануар 2010.)

          РУСИЈА би желела да Европска унија гасоводу „Јужни ток” да статус приоритетног пројекта, какав већ има гасовог „Северни ток”, изјавио је Александар Медведев, заменик извршног директора руског гасног гиганта „Гаспрома”.

          У интервјуу за агенцију Итар-ТАСС, он је рекао да не види проблем да се такав статус добије, „пре свега због тога што су тај гас и тај пројекат неопходни Европи”.

          - Још треба решити неке мање техничке детаље и надам се да ће то бити учињено у блиској будућности и да ће уговор бити склопљен - рекао је он.

          Заменик директора „Гаспрома” је полагање трансевропског цевовода упоредио са маратонском трком.

          - Тркач може више пута током трке успорити и убрзати корак, али је крајњи циљ пролазак кроз циљну линију. Рокови за „маратонску трку "Јужни ток” су одобрени давно. Речено је да ће гас потећи кроз цевоводе до потрошача 2015. године и нема разлога да се сумња да ће се то тада и догодити - рекао је Медведев.

       ВАЖНО ЈЕ ДА МАРАТОНАЦ ПОБЕДИ

        (јун 2009.)

          ПРАКТИЧНА реализација гасовода „Јужни ток“ почеће 2013. и он ће бити изграђен најкасније до краја 2015, изјавио је Алексеј Милер, председник управе „Гаспрома“.  На годишњем састанку акционара компаније, он је оценио да је „Гаспром” успео да оствари значајне резултате у припремама за реализацију „Јужног тока”.

          Потписани су међувладини споразуми о сарадњи с партнерима у Бугарској, Мађарској, Грчкој, Србији, Словенији, Хрватској и Аустрији, подсетио је Милер.

          Он је додао да су основане четири заједничке компаније, урађена је техничка и економска студија изводљивости подморске деонице тог пројекта и наставља се припрема студија изводљивости о изградњи деоница тог гасовода на територијама земаља учесница.

          - Данас с уверењем можемо рећи да ће пројекат ‘Јужни ток’ бити успешно остварен. Критична маса је достигнута. ‘Гаспром’ ни корак неће одступити од свог плана. Практична реализација тог пројекта мора почети 2013. и он ће бити изграђен најкасније до краја 2015 - нагласио је Милер.

       ГАСПРОМ И СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ

        (јун 2009.)

          ГАСПРОМ, највећи произвођач гаса на свету, објавио је да се нада да ће потписати кључне споразуме са Азербејџаном идуће седмице, чиме би Русија обезбедила азербејџански гас за нове плиноводе ка ЕУ.

          - Имамо добре односе са Азербејџаном. И надамо се да ћемо ускоро у Бакуу закључити важне споразуме. Русији је потребно више гаса да би снабдевала два планирана гасовода - Северни ток и Јужни ток - који ће знатно повећати испоруке Европи током наредне деценије - рекао је Алексеј Милер, директор Гаспрома, акционарима на састанку у седишту компаније у Москви.

          Европска унија подржава ривалски пројект гасовода назван Набуко који би повезао централноазијска и блискоисточна налазишта са гасоводом у Турској. Пројект, међутим, споро напредује јер улагачи још нису осигурали набавке за пуњење гасовода.

       ЦЕО ГАСОВОД ДО 25 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

        (фебруар 2009.)

          РУСКИ „Гаспром“ оцењује да ће изградња гасовода Јужни ток коштати до 25 милијарди евра. Како преноси Интерфакс, ти подаци изнети су у презентацији "Гаспрома" у сусрету са инвеститорима у Москви.

          Више од четири милијарде евра би требало да буде потрошено на постављање гасовода по дну Црног мора, на постављање надземних магистарала до Аустрије (1.300 километара), а до обале Грчке (990 километара) још око 15 до 20 милијарди евра.

       ПЕТ НОВИХ СКЛАДИШТА ГАСА

         (јануар 2009.)

           ЗАМЕНИК председника управе “Гаспрома”, Александар Медведев, изјавио је да се са Аустријом преговара о учешћу у изградњи гасовода “Јужни ток”, да одлука о инвестицијама треба да буде донета крајем године, а да би гасовод почео да ради 2013, или 2014. године.

          Он је рекао да та руска компанија има пројекте за изградњу складишта гаса у Мађарској, Србији, Немачкој, Холандији и Великој Британији и најавио да ће резервоар те фирме у Хајдаху, у Аустрији, бити проширен и прерађен у друго по величини складиште у централној Европи.

          Што се тиче пројекта “Набуко”, који форсира Европска унија, Медведев је у интервјуу бечком дневнику “Курир” рекао да у њему не види конкуренцију.

          - Ми знамо да Европа треба гас. Питање је само одакле ‘Набуко’ намерава да набавља гас. Ми имамо гас и знање за изградњу гасовода, као и дугорочне споразуме о испорукама са нашим муштеријама. Због тога ћемо заједно са нашим партнерима из Италије, Бугарске и Србије градити гасовод “Јужни ток - истакао је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари