Вашингтон: Ништа против „Јужног тока“

   фебруара 2010. године

   САД се не противе изградњи гасовода „Јужни ток”, изјавио је амерички повереник за енергетику Ричард Морнингстар у Будимпешти, на самиту посвећеном енергетској сигурности.

   Он је, међутим, указао да ће изградња тог гасовода, чији ће део пролазити и преко територије Србије, „коштати између 20 и 25 милијарди евра, што значи да неће бити довољна политичка воља протагониста, већ иза одлуке мора да стоји и чисти економски интерес”.

   На маргинама самита у Будимпешти, Морнингстар је изјавио да би, теоретски, и Руси могли да се укључе у гасовод „Набуко”, којим ће гас из прикаспијског региона бити допреман у Европу.

   - Носиоци `Набуко` пројекта пре свега рачунају на гас из Азербејџана, Туркменије и Ирака, али није искључено ни преузимање тог енергентна са сибирских поља у Русији - изјавио је он.

   „Набуко” је првобитно био намењен управо смањивању зависности ЕУ од руског гаса, односно диверсификацији извора тог енергента, али се показало да носиоци пројекта имају тешкоћа да обезбеде редовне изворе снабдевања.

   Према Морнингстаровим речима, мали проблем је што Русију представља државна фирма „Гаспром”, док је „Набуко” пројекат приватног капитала, уз подршку влада, али без државних гаранција.

   - Половина капацитета „Набука” ће се комерцијално издавати, а нико неће забранити „Гаспрому” да се укључи у тржишну утакмицу, уколико то буде желео - рекао је специјални изасланик шефице Стејт департмента Хилари Клинтон.

   САД неће непосредно учествовати, рекао је он, у изградњи и финансирању гасовода „Набуко”.

   Путујући амерички амбасадор задужен за заштиту енергетских интереса САД у Европи и Азији позван је био на проширени самит „Вишеградске четвирке” (Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска), којем су присуствовали и премијери других земаља региона централне, источне и јужне Европе - Мирко Цветковић, Јадранка Косор (Хрватска), Борут Пахор (Словенија), Емил Бок (Румунија), Бојко Борисов (Бугарска), као и високи функционери Шпаније, као председавајуће ЕУ, Аустрије, БиХ. У раду конференције учествовао је и директор Међународне агенције за енергетику Нобоу Танака.

Морнингстар: „Набуко“ није једини могући за САД

   априла 2009. године

   ПРОЈЕКАТ гасовода Набуко није од пресудног значаја за САД већ је део напора да се осигура енергетска безбедност у Европи, рекао је амерички изасланик Ричард Морнингстар на крају дводневног енергетског скупа у Софији.

   Амерички изасланик је истовремено изразио „сумње” у конкурентни пројекат Јужни ток, којим треба да се преноси руски гас испод Црног мора до Бугарске и потом до других европских земаља.

   - Ми нисмо ни за ни против Јужног тока, али о њему имамо сумње - рекао је Морнингстар. Он је оценио да је пројект Јужни ток „врло скуп” и изразио сумње у његову „финансијску конструкцију”.

   Морнингстар је потврдио да САД подржавају Набуко којим треба да се преноси гас из Азербејџана преко Турске, Румуније, Бугарске, Мађарске и Аустрије. “Ми сматрамо да је Набуко важан али то није једини одговор на изазове за енергетску безбедност”, рекао је Морнингстар који је специјални изасланик САД за енергетику у Евроазији и додао да Набуко „није свети грал за САД”.

   Морнигстар је истакао да „економска истплативост” треба да одреди будућност пројекта Набуко. САД могу да помогну развој тог пројекта “не директним субвенцијама него тако што ће помоћи да се нађе међународно финансирање” за њега, додао је он.

   Упитан о томе колико је Набуко изводљив без дотока гаса из Ирана, Морнингстар је одговорио да сматра да тај гасовод може да функционише и без Ирана и да има других земаља које могу да га снабдевају гасом као што је Азербејџан, Туркменистан и једног дана и Ирак.

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари