Баш прави Хрвати: не одустају ни после две поништене пресуде

Србин у Хрватској, у одсуству, осуђен на 15 година затвора за ратни злочин

         Жупанијски суд у Ријеци је неправоснажно -  на 15 година затвора - осудио Србина Радослава Чубрила због ратног злочина над хрватским цивилима у селу Ловинац код Госпића у Лици у мају 1991. године.

         Ово је већ треће суђење Чубрилу, коме се суди у одстуству јер је недоступан хрватском правосуђу. Два досадашња процеса пред Жупанијским судом у Госпићу, поништена су одлукама Врховног суда, због чега је случај враћан на поновно суђење. –

         Утврђено је да је Чубрило с још четворицом припадника тзв. велебитске јединице, коју је сам основао и њом командовао за време напада српских војних снага на хрватска подручја, ушао у Ловинац и наредио да се шесторица мештана ухапсе као таоци - наводи се у пресуди.

         Како се додаје, један од њих пуштен је да пренесе ултиматум хрватским полицајцима, а петорица осталих побијена у близини села. Судско веће, којим председава Јасенка Ковачић прихватило је налазе вештачења по којима је наведена петорка убијена рафалном паљбом у леђа.

         Током процеса испитана су 33 сведока, обављена два вештачења и реконструкција на месту злочина, а оптуженом Чубрилу није пронађена ни једна олакшавајућа околност, док је као отежавајућа наведено што је раније осуђен на 15 година затвора у Војном суду у Карловцу због другог ратног злочина почињеног у јуну 1991. године.

 

М.М.З.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари