Ех, кад би овако плакали над положајем Срба

   ОЕБС УПОЗОРИО НА ЛОШ ПОЛОЖАЈ КОСОВСКИХ

ХРВАТА

        ПРИШТИНА, (ФоНет) - Повреде имовинских права, лоша социо-економска ситуација, безбедносна забринутост и не учествовање у јавним пословима су само нека од горућих питања која погађају заједницу косовских Хрвата у општини Витина, наводи се у објављеном
извештају Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову.

        "Оно што видимо у извештају је забрињавајућа слика мале и старије заједнице у општини Витина, која живи у тешким условима, прилично изоловано и суочава се са низом изазова у погледу људских права", изјавио је заменик шефа Мисије ОЕБС Едвард Џозеф.

        У извештају се наводи да се заједница косовских Хрвата суочава са потешкоћама у приступу одговарајућим службама здравствене заштите и основним комуналним услугама, као што су вода и електрична енергија.

        Заштита и приступ становника обрадивој земљи је проблематичан, а претходно напуштена приватна имовина је незаконито заузета или опљачкана, константовао је ОЕБС.

        У извештају се наводе безбедносни инциденти који утичу на заједницу и њену слободу кретања.

        Извештај позива општину Витина да допре до заједнице, осигура њену адекватну заступљеност у локалној заједници и механизмима заштите, испоштује језичке захтеве, пружи услуге на праведној основи и подржи оне који желе да регулишу имовинска питања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари