Хрвати добијају слободан саобраћајни коридор код Неума ограђен жицом

ЗАГРЕБ ДЕФИНИТИВНО ОДУСТАО ОД ГРАДЊЕ ПРЕСКУПОГ ПЕЉЕШАЧКОГ МОСТА

        ХРВАТСКА и БиХ веома су близу договора по којем би Хрватска добила слободан саобраћајни коридор кроз БиХ, који би истовремено био у функцији обилазнице Неума у дужини од десетак километара.

        Реч је о саобраћајници која би имала статус пролаза, брзог пута ограђеног жицом која би био изузет од граничних контрола уколико је реч о транзитном саобраћају.

        Само она возила која би на једном великом саобраћајном чвору, а тај већ постоји у нацртима припремљеним у ресорном Министарству саобраћаја БиХ, излазила с пута на неумској обилазници, долазила би до два шенгенска гранична прелаза с мешовитим екипама хрватских и БиХ цариника и полицајаца.

        Ти гранични прелази градили би се у непосредној близини саобраћајног чвора, те би тамо пролазили уобичајене контроле и настављали пут према Неуму или негде другде у БиХ.

        Са обе стране границе били би изграђени кружни токови који би омогућавали - или несметан наставак путовања према Дубровнику или излазак у БиХ.

        Наведена варијанта није једина могућа, али је најозбиљнија, најјефтинија и најразумнија након што је дефинитивно одбачен пројект нерентабилног и ужасно скупог Пељешачког моста.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари