Изгласали `окупацију Јелачићевог трга`

Нови протест у Загребу по Њујоршком узору

  • Језгро протеста чине студенти с Филозофског факултета. Прва говорница је поручила да су се поново окупили како би срушили корумпиране елите и поручила да је дошао крај капитализма

        ЗАГРЕБ,  (ФоНет) - На загребачком Тргу бана Јелачића одржава се нови протест против терора владајућих, банака и система, по узору на њујоршке протесте.

        Како преносе хрватски медији, на тргу се окупило стотинак људи, мада организатори очекују знатно већи одзив него прошле суботе када се окупило око 10. 000 грађана.

        Најављена је и могућност окупације Трга, налик протесту који се већ више од месец дана успешно одвија на Вол Стриту, одакле се проширио на готово све веће америчке градове.

        Демонстранти су изгласали окупацију Трга и позвали заинтересоване да понесу ћебад, шаторе и вреће.

        "Окупација ће трајати до испуњења захтева или до тренутка када грађани на пленуму одлуче другачије.Придружите се борби за своју бољу будућност активном партиципацијом и одлучивањем!", стоји у саопштењу на страницама покрета 15.О, на којима је објављен извештај с прошлонедељног пленума.

        Захтеви окупљених су да се чешће расписују референдуми у Хрватској, да грађани надзиру референдум за улазак у ЕУ, реформа пензионог и здравственог система, демократизација ХРТ и низ других.

        Језгро протеста чине студенти с Филозофског факултета. Прва говорница је поручила да су се поново окупили како би срушили корумпиране елите и поручила да је дошао крај капитализма. У говору је споменула и лондонску и њујоршку берзу, пред којима се такође протестује.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари