Карамарко нови шеф ХДЗ, Косор без икаквих функција

СВОЈ ИЗБОР ПРОТУМАЧИО КАО ЖЕЉУ ХДЗ ЗА ПРОМЕНОМ И ЈЕДИНСТВОМ

И РАШЧИШЋАВАЊЕМ НАСЛЕЂЕНИХ АФЕРА

Томислав Карамарко

          БИВШИ хрватски министар унутрашњих послова и бивши шеф Сигурносно-обавештајне агенције Томислав Карамарко нови је председник ХДЗ.

          Карамарко је у првом кругу унутарстраначког гласања освојио највише гласова али недовољно за победу. У други круг са Карамарком ушао је Милан Кујунџић, који се показао као највеће изненађење.

          Карамарко је освојио 971 а Кујунџић 860 гласова делегата изборне конвенције ХДЗ.

          У првом обраћању делегатима после избора, Карамарко је рекао да је ХДЗ изразио жељу за променом и јединством, те рашчишћавањем афера које су појединци оставили. Он је рекао да је уверен да ће ХДЗ победити на наредним локалним и парламентарним изборима.

          Карамарко, који је био и један од оснивача ХДЗ-а, четврти је председник те партије, после Фрања Туђмана који је водио странку од оснивања 1989. до смрти 1999, Иве Санадера од 2000-2009 и Јадранке Косор, која је изабрана по изнендном одласку Санадера са власти средином 2009.године.

          Косор није присуствовала другом кругу избора, а остала је без функције у странци.

          Осим што је сам Карамарко преузео вођство, његови људи су освојили већину у свим страначким телима.

          Хрватски портал Индеx назвао је страначки сабор ХДЗ фарсом, а учеснике на њему неспособним, глупим и бахатим, јер је бирање новог председника странке потрајало читавих 20 сати.

          Након што је објављено да је Карамарко победник, требало је пустити државну химну, али се испоставило да у је у странци немају, а само је део учесника „изборног сабора” ХДЗ успео да отпевати „нешто химне”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари