Косор би да Католичкој цркви поклони комплекс политичке школе у Кумровцу

ХДЗ-у У БОРБИ ЗА КАТОЛИЧКЕ ГЛАСОВЕ

МАЛО ХАПШЕЊЕ БОЉКОВЦА

  • Политичка школа „Јосип Броз Тито“ у Кумровцу, важи за један од симбола југословенске епохе, па је план да се та зграда поклони цркви изазвала бројне реакције у посттуђмановској Хрватској

        ЗАГРЕБ,  (ФоНет) - Хрватска премијерка Јадранка Косор брзо је реактивирала питање повратка имовине Католичкој цркви која је била национализована у време социјалистичке Југославије, а после разговора са представницима клера о моделу повратка, процурела је информација да ће цркви бити поклоњена зграда култне политичке школе „Јосип Броз Тито у Кумровцу.

        Косор је у Банским дворима примила највише званичнике Хрватске бискупске конференције на челу са кардиналом Јосипом Бозанићем и договорен је модел накнаде за одузету имовину.

        У делегацији са Бозанићем били су чланови Бискупске Комисије: монс. Иван Девчић, надбискуп ријечки, монс. Желимир Пуљић, надбискуп задарски, монс. Анте Ивас, бискуп шибенски, монс. Вјекослав Хузјак, бискуп бјеловарско-крижевачки, те секретар Бискупске комисије монс. Енцо Родинис.

        Политичка школа „Јосип Броз Тито“ у Кумровцу, важи за један од симбола југословенске епохе, а план да се та зграда поклони цркви изазвала је бројне реакције.

        Уочи парламентарних избора, за које аналитичари, па и сама хрватска премијерка и челница владајуће странке сматрају изгубљенима за Хрватску демократску заједницу (ХДЗ), Косор повлачи низ потеза које неки називају беспредметном малициозношћу.

        Други сматрају да је реч о покушајима да се по сваку цену и у што већем броју придобију десно оријентисани гласачи.

        У том контексту се може посматрати и недавно хапшење Јосипа Бољковца, првог министра унутрашњих послова посткомунистичке независне Хрватске и бившег високорангираног чиновника југословенске ОЗНА, под оптужбом за ратне злочине у току и након Другог светског рата.

        Јер, како пише Јутарњи лист, обрачун са југословенским и комунистичким наслеђем у Хрватској је већ опробани рецепт за мобилизацију десног гласачког тела. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари