Масакрирао и рањене и болесне Србе

Хрватски држављанин Вељко Марић осуђен на 12 година затвора за ратне злочине

      БЕОГРАД, (ФоНет) - Судско веће Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на дванаест година затвора хрватског држављанина Вељка Марића за ратни злочин против цивилног становништва у селу у Растовац, општина Грубишно Поље у Хрватској.

      У образложењу пресуде се наводи да је Марић 31. октобра 1991. године као припадник хрватских оружаних снага убио Петра Слијепчевића, саопштено је из Тужилаштва за ратне злочине.

      Марић је, како се наводи, приликом "чишћења" села ушао наоружан у породичну кућу на почетку села и у присуству Петрове супруге Ане испалио у њега више хитаца из ватреног оружја.

      Септембра и октобра 1991. године у акцији "Откос", припадници хрватских оружаних формација извршили су више организованих напада током којих је опљачкано и спаљено више од 30 села.

      Марић се налази у притвору Вишег суда у Београду од 18. априла 2010. године, када је, по налогу Тужилаштва ухапшен у Димитровграду, на граничном прелазу са Бугарском.

      Суђење је почело 6. октобра 2010. године. Током шест судећих дана саслушано је десет сведока.

      Против Марића је накнадно поднет и захтев за спровођење истраге због сумње да је током септембра 1991. године, на територији општине Грубишно Поље починио ратни злочин над цивилима, рањеницима и болесницима.

      У захтеву за спровођење истраге се наводи да је Марић, као припадник Збора народне гарде, у просторијама Средњошколског центра у Грубишном пољу, који су припадници ЗНГ користили као притвор, мучио и телесно повређивао затворенике српске националности.

      На терет му се ставља убиство Миће Васиљевића коме је ножем пререзао стомак и убиство Владимира Кучере, као и мучење оштећеног Звјездана Мачка, наводи Тужилаштво за ратне злочине.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари