Миса за Павелића у Сплиту, у Слуњу помен Францетићу

Хрвати би са ратним злочинцима у Европску унију

  • Мису за Павелића је служио свештеник Вјенцеслав Кујунџић, а присуствовало јој је око 200 мушкараца, чланова ХЧСП-а, али и Хрватске сељачке странке и ХДЗ-а од којих су многи учесници бројних протеста за генерале Готовину или Норца

         МИСА задушница за усташког поглавника и ратног злочинца Анту Павелића одржана је у Сплиту. А припадници Хрватске чисте странке права (ХЧСП) су у Слуњу одржали, дан раније, комеморацију усташком злочинцу и команданту Црне Легије Јури Францетићу.

        Како јавља Indeks.hr, мису за Павелића је служио свештеник Вјенцеслав Кујунчић, а присуствовало јој је око 200 мушкараца, чланова ХЧСП-а, али и Хрватске сељачке странке и ХДЗ-а од којих су многи учесници бројних протеста за генерале Готовину или Норца.

       Свештеник Кујунчић, у Цркви Светог Јосипа на Мертојаку, рекао је да се данас баш и не може славити што се хоће и да ће, како је почело, доћи дан када ни Фрањо Туђман неће смети да буде помињан.

       Наставак обреда протекао је по уобичајеној процедури. Мисе за Павелића у Сплиту се већ традиционално одржавају, а иако се надбискупија тог града није службено изјашњавала, у црквеним круговима кажу да се миса задушница може служити за било кога, па тако и за Павелића.

Адолф Хитлер и Анте Павелић

       "Иако је у историји остао забележен као изразито негативна појава, Павелић и даље ужива респект поклоника и подршку широких народних маса, и поред тога што је Хрватима довео краља из Италије и за столом се, без по муке, одрекао Далмације па тако и Сплита, који га се ипак сваке године сети", истичу на порталу Indeks.hr.

        Анте Павелић био је на челу квинслиншке Независне државе Хрватске, а која ће у историји остати упамћена по зверствима и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, због жеље њеног руководства да створи етнички чисту државу.

       На територији НДХ основано је неколико концентрационих логора, од којих је најпознатији био у Јасеновцу. 

        Хрватски медији забележили су и обележавање 69. годишњице смрти усташког ратног злочинца Јуре Францетића у Слуњу.

Јуре Францетић

        Неколико десетина присталица ХЧСП-а, који су се са транспарентима и заставама с усташким грбом окупили на месту где је стајала спомен-плоча Францетићу, растерала је полиција која је легитимисала присутне.

       Францетић је био командант злогласне Црне легије која је водила жестоке борбе с партизанима, а била је позната по изразито окрутном поступању према српским цивилима.

       Крајем децембра 1942. година, партизани су му оборили авион који се срушио у селу Мочиле код Слуња, где су га линчовали сељаци. Убрзо после тога је и умро.

 

Захтев Ефраима Зурофа, директора Центра Симон Визентал

Хрватска да забрани мисе Анти Павелићу

* Ова церемонија, коју су црквене власти раније заустављале због протеста Центра Симон Визентал и других институција, срамота је за Католичку цркву. Непојмљиво је да се миса за Анту Павелића одржава у земљи која би ускоро требала да постане чланица Европске уније, рекао је Зуроф

* У базилици Срца Исусовог у Палмотићевој улици у Загребу мису Павелићу су служили језуити Вјекослав Ласић и Станислав Кос

        ДИРЕКТОР Центра Симон Визентал Ефраим Зуроф позвао је хрватске власти да у будућности забране служења мисе у помен усташког вође Анте Павелића, истичући да је то увреда на сећање на његове бројне жртве и изругивање последицама стравичних усташких злочина.

       Зуроф је апеловао на црквене власти да санкционишу свештенике који пристају да служе мису за Павелића, вођу злочиначке усташке Независне државе Хрватске.

       "Ова церемонија, коју су црквене власти раније заустављале због протеста Центра Симон Визентал и других институција, срамота је за Католичку цркву. Непојмљиво је да се миса за Анту Павелића одржава у земљи која би ускоро требала да постане чланица Европске уније", рекао је Зуроф.

        Крајем децембра у два највећа града у Хрватској - Загребу и Сплиту – служена је миса за Павелића. У базилици Срца Исусовог у Палмотићевој улици у Загребу мису су служили језуити Вјекослав Ласић и Станислав Кос, а у сплитској цркви Светог Јосипа на Мертојаку Вјенцеслав Кујунчић, наводе хрватски медији.

        "Свештенике који су служили мису треба избацити из свештеничког реда јер су потпуном руглу извргли све хришћанске вредности", поручио је Зуроф.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари