Поред Брисела и Вашингтона, Београд је за нас један од главних градова

АМБАСАДОР ХРВАТСКЕ ЖЕЉКО КУПРЕШАК

О МОГУЋЕМ ПОВЛАЧЕЊУ ТУЖБИ И ЗНАЧАЈУ СРБИЈЕ

  • Нова власт у Хрватској поручила је да је један од приоритета регионална сарадња и да је Београд, поред Брисела и Вашингтона, један од главних градова у који ће се најпре долазити и где ће се разговарати о томе шта учинити даље
  • Односе две земље посебно оптерећује питање тужби између две земље. На обе стране имали смо позитивне изјаве који говоре да се о повлачењу тужби може и мора разговарати
  • Хрватска и даље заступа идеју о арбитражи, јер сматрамо да је то европски и цивилизацијски домет који не би требало избегавати
  • Хрватска је до сада инвестирала више од 500 милиона евра у Србију. Те иневестицје су углавном у производној делатности. Свега пет до седам одсто укупних хрватских иневстиција су пласиране услуге

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Не треба очекивати радикалне промене, али ни историјске турбуленције између Србије и Хрватске, изјавио је у интервјуу ФоНету амбасадор Хрватске у Србији Жељко Купрешак, али је нагласио да је Хрватска спремна да реши све оно што протеклих година оптерећује односе две земље.

        „Нова власт у Хрватској поручила је да је један од приоритета регионална сарадња и да је Београд, поред Брисела и Вашингтона, један од главних градова у који ће се најпре долазити и где ће се разговарати о томе шта учинити даље“, рекао је Купрешак.

        Према његовим речима, позитивне поруке које долазе од свих представника нове хрватске власти сигурно могу донети и до побољшања односа, али можда не у оном смислу колико у решавању оних ствари из ратних времена.

        „Односе две земље посебно оптерећује питање тужби између две земље. На обе стране имали смо позитивне изјаве који говоре да се о повлачењу тужби може и мора разговарати, посебно и једино у случајевима, уколико је то могуће решити на неки други начин“, објаснио је Купрешак.

        Тужба сама по себи, потврдио је Купрешак, садржи неке ствари које се могу решити и на други начин, осим пред Међународним судом правде.

        Купрешак истиче да обе стране имају исту или идентичну документацију и да се у наредном периоду мора донети политичка одлука како и на који начин да се реши овај проблем.

        „Хрватска и даље заступа идеју о арбитражи, јер сматрамо да је то европски и цивилизацијски домет који не би требало избегавати“, указао је Купрешак.

        Хрватска је учинила све што је могла у политичком, правном и економском смислу како би омогућила повратак хрватских грађана српске националности, оценио је Купрешак.

        Он је подсетио да је Хрватска протеклих 10 година уложила више од 5,5 милијарди евра у реконструкцију земље која је била разорена.

        Купрешак је, говорећи о економској сарадњи, изразио наду да ће се српски капитал појавити у Хрватској.

        „Хрватска је до сада инвестирала више од 500 милиона евра у Србију. Те иневестицје су углавном у производној делатности. Свега пет до седам одсто укупних хрватских иневстиција су пласиране услуге“, закључио је Купрешак. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари