Само Србин говорио о отварању отворених врата

Пред Хрватским Сабором и "Закон о ништавности" и декларација

  • Декларацијом, која је упућена у саборску процедуру, позива се Србија на склапање међудржавног уговора којим би питања надлежности за ратне злочине
  • Иза саборске процедуре није повучен предлог закона о ништавности правних аката бивше ЈНА и правосудних аката бивше СФРЈ, чија је намера да поништи све оптужнице правосудних тела бивше државе
  • Уздржан је опет био једино потпредседник Владе Слободан Узелац који је оценио: “Сада смо све дубље у сукобу са суседном државом”

       ЗАГРЕБ, 06. октобар 2011. (ФоНет) - Влада Хрватске упутила је Сабору предлог Закон о ништавности правних аката бивше ЈНА и правосудних аката бивше СФРЈ и декларацију у којој се наводи да је Србија доношењем закона којим је своја правосудна тела прогласила надлежнима за вођење поступака за одреðена кривична дела почињена на територији бивше СФРЈ повредила суверенитет Хрватске.

       Декларацијом, која је упућена у саборску процедуру, позива се Србија на склапање међудржавног уговора којим би питања надлежности за ратне злочине, против човечности и геноцида уредила целовито и у складу с начелима међународног права, пренела је Хрватска телевизија.

       Приликом гласања о декларацији био је уздржан потпредседник Владе Слободан Узелац који подржава интенцију декларације, али предлаже уместо декларирања решавање проблема.

       Узелац сматра да су сувишни и декларација, као и закон о ништавности, оцењујући да представљају својеврсно отварање отворених врата.

       Сада смо све дубље у сукобу са суседном државом, рекао је Узелац, који сматра да би било примереније да се ишло више према решавању проблема.

Слободан Узелац и Јадранка Косор

       Премијерка Јадранка Косор негирала је констатацију да је Хрватска у сукобу са суседном државом. Декларација, додала је, говори о томе којим путем ваља ићи. Нашу одлучност да нешто решимо морамо трасирати кроз неке документе, рекла је.

       Узелац је упозорио и на логичку грешку коју је описао причом о два трговца обуће који су отишли у Африку, па када су се вратили један је рекао да су шансе за посао одличне јер су у Африци сви боси, док је други рекао да су шансе никакве јер су сви боси. Премијерка му је одговорила да се овде не ради о обући него о људима.

       Иако се претходно појавила информација да је Влада Хрватске у ужем кабинету донела одлуку о повлачењу Закона о ништавности правних аката бивше ЈНА и правосудних аката бивше СФРЈ, чија је намера да поништи све оптужнице правосудних тела бивше државе, то се није догодило.

       Влада је Сабору, уз тај закон, упутила и предлог декларације.

       У среду је из Брисела стигло упозорење Хрватској да буде опрезна при доношењу закона о стављању изван снаге правних аката бивше државе.

       Процесуирање и кажањавање ратних злочина једна је од тачака надгледања које ЕК спроводи до уласка Хрватске у пуноправно чланство ЕУ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари