САНАДЕР: „Са гнушањем одбацујем оптужбе да сам био ратни профитер!”

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ БИВШЕМ ХРВАТСКОМ ПРЕМИЈЕРУ ОПТУЖЕНОМ ДА ЈЕ УЗЕО 480.000€ ПРОВИЗИЈЕ ОД ДРЖАВНОГ ЗАЈМА

  • Бивши хрватски премијер рекао да у Сабору има плату од око 2.100 евра, а да од имовине има само деонице у две хрватске фирме (47,5 одсто у Алиа саветовању, у „Пербујц“ и у Аустрији у Прима консултингу), затим уштеђевину и „рено 8“ из 1967.

        ЗАГРЕБ,  (ФоНет) - Бивши хрватски премијер Иво Санадер изјавио је у Жупанијском суду у Загребу да се не сматра кривим за дела која му се стављају на терет, по оптужницама за ратно профитерство и да је средином деведестих узео око 480.000 евра провизије од зајма, који је Хрватска добила од аустријске Хипо банке.

        На свим високим државним дужностима, које сам обављао била ми је страна свака помисао о узимању провизија, рекао је Санадер, одговарајући на оптужницу коју му је прочитала тужилац Управе за борбу против организованог криминала Тамара Лаптош.

        „С гнушањем одбацујем оптужбе да сам био ратни профитер“, истакао је он и нагласио да је „увек служио на добробит земље“.

        Бивши премијер је рекао да има докторат наука, да је запослен је у Хрватском сабору уз плату од око 2.100 евра.

        Нагласио је да од имовине има деонице у две хрватске фирме, уштеђевину, „ренаулт 8“ из 1967. и удео у консултантској компанији у Аустрији.

        У Хрватској је са 47,5 одсто сувласник фирме Алиа саветовање, сувласник фирме Пербујац, а у Аустрији Прима консултинга.

        Има и збирку уметнина, која је процењена на милион и по куна, преноси ХРТ.

        Санадер је рекао и да је у ЈНА имао чин десетара, у Домовинском рату био члан Владе и члан кризног стожера за средњу Далмацију и да је, док је био интендант ХНК у Сплиту, добио чин пуковника Хрватске војске и више одликовања.

        Санадер је из затвора у Реметинцу у суд довезен комбијем правосудне полиције у пратњи два полицијска џипа.

        Због штаке којом се помаже у ходу, није имао лисице на рукама.

        Ово је први судски поступак против бившег хрватског премијера и лидера ХДЗ, осумњиченог у низу корупцијских афера, као и прво суђење за незаконито богаћење у време Домовинског рата, наводи ХРТ. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари